Σεβαστός Κουμτζής: Ο πρώτος τυφλός φοιτητής στην Ελλάδα που αποφοίτησε από το ΑΠΘ

Ο Σεβαστός Κουμτζής είναι ο πρώτος τυφλός φοιτητής στην Ελλάδα που αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανολόγων και Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και στις αντιξοότητες που υπερνίκησε αλλά και για το τι σημαίνει για τον ίδιο η πρωτιά του, που ανοίγει και σε άλλους ανθρώπους με προβλήματα όρασης τον δρόμο να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε μία πανεπιστημιακή σχολή και να καταφέρουν να αποφοιτήσουν από αυτήν. 

Όπως εξηγεί ο ίδιος, δεν ήταν η πρωτιά ο στόχος του, αλλά να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα από τη Σχολή και πιστεύει ότι τα κατάφερε. Στην ερώτηση πώς κατόρθωσε να αριστεύσει σε μία απαιτητική σχολή ένας φοιτητής με απώλεια όρασης, απαντά: «Πολλές φορές οι δυσκολίες υπάρχουν στο μυαλό μας και μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης». Αλλά δίνει και τη δική του κατάθεση ψυχής, σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο του: «Αν κάποιος σκοπεύει να ακολουθήσει κάτι τέτοιο είναι δύσκολο και θέλει προσοχή είναι μεγάλο και δύσκολο το ταξίδι αλλά γίνεται με την κατάλληλη υπομονή και προσόντα».

Τέλος, αναφέρθηκε επίσης στήριξη των καθηγητών του αλλά και των δικών του ανθρώπων, όπως του αδερφού του Αργύρη, ο οποίος ήταν εκείνος που το 2014 έγινε αφορμή να αλλάξει ο νόμος και να επιτρέψει στους τυφλούς φοιτητές να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια που μέχρι τότε δεν μπορούσαν.

Διαβάστε ακόμη  Οι καθηγητές των ωδείων και του τμήματος εικαστικών του Δήμου Αλεξανδρούπολης συμμετέχουν στην 48ρη Πανελλαδική απεργία των Καλλιτεχνών