«Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει έξι μήνες για το σχεδιασμό…Για να έχετε μια σύγκριση, η προηγούμενη επιτροπή για τη Θράκη έκανε δύο χρόνια – εμείς λοιπόν έχουμε πάρα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Ο λόγος είναι προφανής: ο Πρωθυπουργός θέλει από τη Διακομματική ένα πόρισμα που να υποστηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, το οποίο να έχει την ιεράρχηση των στόχων σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο». 

Αυτά είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξης της Θράκης Ντόρα Μπακογιάννη, από την Αλεξανδρούπολη, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εννιά μήνες μετά, το έργο και η πορεία της Επιτροπής… αγνοούνται. 

Στο site της Επιτροπής αναφέρεται πως μετά την σύστασή της, τον Ιούλιο του 2020, 
«βασικός στόχος θα είναι τους επόμενους έξι μήνες να επικεντρωθούμε στην ταυτοποίηση και αξιολόγηση των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων της ακριτικής αυτής περιοχής, με στόχο την τελική κατάθεση ενός πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις προς την πολύ-επίπεδη ανάπτυξη της Θράκης, την δημιουργία θέσεων εργασίας, ενός ανταγωνιστικού οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου, μέσω της αξιοποίησης της υψηλής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης που εξασφάλιση η Ελληνική κυβέρνηση».

Διαβάστε ακόμη  137 νέοι μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές από τη νέα σχολική χρόνια στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του νομού Έβρου

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα, υπάρχει ο κατάλογος των φορέων που υπέβαλλαν προτάσεις, μία διαδικασία, που όπως αναφέρεται έχει πλέον ολοκληρωθεί. Επομένως, η Επιτροπή, αν και καθυστερημένα, θα πρέπει  να βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας των προτάσεων για την παρουσίαση του τελικού της πορίσματος, για την πορεία εκπόνησης του οποίου, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση, όπως γινόταν τους προηγούμενους μήνες, ιδιαίτερα για τις συνεδριάσεις των μελών της Επιτροπής. Τελευταία φορά που ενημερωθήκαμε για παρέμβαση της προέδρου της Διακομματικής ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν συναντήθηκε με τον Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, προκειμένου να του μεταφέρει τους προβληματισμούς της Διακομματικής σχετικά με το ΚΥΤ Φυλακίου. Από εκεί και μετά, ησυχία…