Σημαντικό μήνυμα για την προστασία των πελαργών

Σε λίγες μέρες ο Έβρος και συγκεκριμένα ο οικισμός του Πόρου στις Φέρες, ως ευρωπαϊκό χωριό πελαργών, θα φιλοξενήσει πλήθος εκδηλώσεων αφιερωμένων στο πτηνό που αγαπούν ιδιαίτερα οι Εβρίτες και προστατεύουν εδώ και δεκαετίες, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τη ΔΕΗ, τους φορείς διαχείρισης σε Δέλτα και Δαδιά.

Ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, που μπορεί να γλιτώσει τη ζωή πολλών πελαργών και στα μέρη μας είναι αυτό της Eva Stets, που ασχολείται ενεργά με την προστασία των πελαργών.

Όπως επισημαίνει, αυτό το διάστημα, σε αρκετές φωλιές θα υπάρχουν νεοσσοί (ίσως σε κάποιες υπάρχουν ήδη). Οι γονείς Πελαργοί φέρνουν υλικό στις φωλιές για την προστασία των νεοσσών. Στην αρχή (όπως για τα αβγά) θα φέρνουν όλο και πιο μαλακό υλικό. Η διαφορά με το υλικό που έφεραν πριν (για να προστατέψουν τα αβγά) είναι, ότι αυτό η “σκεπάστηκε” μέσα στην φωλιά η το “καθάρισαν”- πέταξαν. Και τώρα θα συνεχίζουν να το ανανεώνουν.

Δυστυχώς ο Πελαργός δεν μπορεί να ξεχωρίζει ότι (προστατεύοντας τους νεοσσούς) μπορεί να φέρει μέσα στην φωλιά κάτι πολύ επικίνδυνο.. Και μέσα σε αυτά πάντα είναι: διάφοροι σπάγκοι, σακούλες, πλαστικές τσάντες κ.α. Ειδικά ο κάθε σπάγκος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Αυτό γίνεται διότι ένας νεοσσός – πριν σηκωθεί όρθιος – μπουσουλάει μέσα στην φωλιά για αρκετές μέρες. Αν στη φωλιά υπάρχει σπάγκος… το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό, γιατί θα μπλέκεται σιγά σιγά το ένα (η και τα δυο) του πόδι… σφίγγοντας το μέχρι σημείο που το πόδι θα νεκρωθεί (η θα κοπεί) και το μόνο που θα περιμένει τον νεαρό πελαργό θα είναι ο θάνατος … (πριν καν θα πετάξει) …

Και όμως… στο χέρι μας είναι να το αποτρέψουμε, γιατί στα χέρια μας είναι να μαζέψουμε όποιον σπάγκο θα βρούμε (και ας μην το είχαμε πετάξει εμείς). Στα χεριά μας είναι να το μεταδώσουμε σε άλλους (ειδικά στους κατοίκους που ζουν οι Πελαργοί).

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε αρκετούς φρικτούς θανάτους νεαρών πελαργων! Ας μας γίνει συνήθεια και πράξη – παντού όπου υπάρχουν πελαργοί – ότι θα μαζεύουμε κάθε σπάγκο που βλέπουμε και θα τον πετάμε στα σκουπίδια (καλύτερα κομματιασμένο, για να μην το πάρει ξανά ο πελαργός).