Σήμερα γιορτάζει η Αλεξανδρούπολη και ο πολιούχος και προστάτης της Άγ. Νικόλαος!

Χρόνια Πολλά Αλεξανδρούπολη!

Σήμερα γιορτάζει η Αλεξανδρούπολη και ο πολιούχος και προστάτης της Άγ. Νικόλαος!

Στην καρδιά της Αλεξανδρούπολης και στο μοναδικό λόφο της είναι κτισμένος ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου, του πολιούχου της. Η ιστορία της πόλεως είναι συνυφασμένη με το Ναό, επειδή τόσο το μικρό αρχικό κτίσμα όσο και το σημερινό μεγαλόπρεπο αποτέλεσε το πρώτο κύτταρο ανάπτυξης της πόλης μας, σύμφωνα με την Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

Χτίστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1860, μια μικρή ξύλινη εκκλησία, εκεί όπου σήμερα είναι το πάρκο της πλατείας του. Στα 1890 ο επιχώριος Μητροπολίτης Αίνου μετέφερε την έδρα του από την Αίνο (σημ. Τουρκία) στο Δεδέ-αγάτς (σημ. Αλεξανδρούπολη), δίνοντας έτσι μεγαλύτερη βαρύτητα στην περιοχή. Ξεκίνησε αμέσως το κτίσιμο μιας καινούργιας εκκλησίας που θα αντικαθιστούσε την μικρή παλιά.

Αφιερωμένος στον προστάτη των ναυτικών, που ήταν το επάγγελμα των περισσότερων από τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης στις αρχές του 20ού αιώνα, είναι ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου.

Μεγαλοπρεπής, είναι πετρόκτιστη βασιλική με τρούλο και δύο κωδωνοστάσια.

Λέγεται ότι η ανέγερση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου στοίχισε 25.000 λίρες Τουρκίας, ενώ για τα εγκαίνιά του είχε εκδοθεί πολυτελής αφίσα που σώζεται μέχρι σήμερα.