Σήμερα η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση μομφής

Κλιμακώνεται η μετωπική σύγκρουση στην Ολομέλεια της Βουλής στην τρίτη μέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπερψηφίζουν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, και Ελληνική Λύση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά τα επισημοποιημένα πλέον στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών

Το «βλέμμα» είναι στραμμένο στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και ειδικά του πρωθυπουργού με τη συνεδρίαση να ολοκληρώνεται τελικά αργά με την ονομαστική ψηφοφορία το απόγευμα, αντί τις 4 μ.μ. όπως είχε προγραμματιστεί. Η διαδικασία αποδείχτηκε προβληματική με το πολύωρο «μαγείρεμα» των ομιλητών, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση, γιατί η τελική λίστα με το πότε μιλάει ο καθένας δόθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ενώ η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει από το απόγευμα. 

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ακόμα μία φορά σε θέση απολογούμενου και το Μαξίμου πιο έκθετο από ποτέ υπό το βάρος των τελευταίων αποδείξεων για το παρακρατικό δίκτυο των παρακολουθήσεων. Σήμερα αναμένεται να επιτεθεί εκ νέου στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να καλύψει τα ψέματά του, παρόλο που ο ίδιος δήλωνε πριν λίγες μήνες από το βήμα του Κοινοβουλίου το εξής: «Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας, μόνο που το υπονοείτε.  Παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθείτο ο κ. Χατζηδάκης;»

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης από την ψηφοφορία είναι να δείξει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής παρότι εντείνεται η γκρίνια στο εσωτερικό της Ν.Δ. για τους χειρισμούς του ζητήματος και στελέχη της εκφράζουν την ενόχλησή τους και για την προσπάθεια απαξίωσης του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου (Βλ. «Συμπαγής» η ομάδα, παραμένει το ρήγμα).

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: Εκδήλωση με τίτλο «Εθνική και Φιλελληνική Μούσα»

Χθες οι υπουργοί της κυβέρνησης, πλην Μάκη Βορίδη, απέφυγαν να πάρουν θέση για την υπόθεση. Προκλητική η ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη που επέμεινε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε σχέση με την παρακολούθησή του ενώ αμφισβήτησε μάλιστα τα αποδεικτικά στοιχεία της ΑΔΑΕ.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν θα πέσει η κυβέρνηση, αφού για να περάσει η πρόταση μομφής πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών και η Κουμουνδούρου εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, επιμένει να απαιτεί εξηγήσεις από τον «εγκέφαλο» του σκανδάλου, τον χαρακτήρισε προχθές ζητώντας την παραίτησή του, για να καταδείξει μεταξύ άλλων ότι η υποτιθέμενη πρόθεσή του πρωθυπουργού να βγουν «όλα στο φως» ήταν μόνο στάχτη στα μάτια.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη αναρωτήθηκαν «γιατί δεν περνά και ο ίδιος να ενημερωθεί στο αφτί… “διά την υπόθεσίν” του, όπως επίμονα καλούσε το Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Ανδρουλάκη». Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η οποία θα μετρήσει και για τις επόμενες κάλπες. Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

Πηγή: efsyn.gr