Σκάκι: Ένα “εργαλείο” που κάνει τα παιδιά εξυπνότερα και κοινωνικότερα!

Τ​ο σκάκι είναι ένα παιδαγωγικό εργαλείο που μπορεί να κάνει κάθε παιδί εξυπνότερο αλλά και κοινωνικότερο.

Το σκάκι δεν είναι απλώς διασκέδαση. Αρκετές πολύτιμες ιδιότητες του μυαλού, χρήσιμες στη πορεία της ανθρώπινης ζωής, αποκτώνται και ενισχύονται απ’ αυτό. Γιατί η ζωή είναι ένα είδος σκακιού.

Οι σημερινοί εκπαιδευτικοί λένε πως το σκάκι βελτιώνει επίσης τόσο την ικανότητα ανάγνωσης όσο και τις επιδόσεις στα μαθηματικά, καθώς και την αναλυτική και δημιουργική σκέψη.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το σκάκι:
Α. Αναπτύσσει την αυτοσυγκέντρωση, τις επικοινωνιακές και γνωστικές δεξιότητες, την κριτική και στρατηγική σκέψη, τη μνήμη, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την πνευματική ωριμότητα και δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση.
Β. Ενθαρρύνει την βαθειά σκέψη, την εξαντλητική και τελειωτική ανάλυση της σχέσης δράσης-αντίδρασης-συνέπειας και τη νοερή απεικόνιση σχέσεων αλληλουχίας.
Γ. Σε χώρες όπου διδάσκεται στα σχολεία, οι μαθητές εμφανίζουν αυξημένες δυνατότητες στην αναγνώριση σύνθετων προτύπων και συνέπεια αυτού είναι να αριστεύουν συχνότερα στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες.
Δ. Σε μαθητές με μαθησιακά προβλήματα βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της δεξιότητας διατύπωσης και ανάλυσης λεκτικών συλλογισμών αλλά και στην άσκηση αυτοελέγχου.
Ε. Σε μαθητές 1ης και 2ας Δημοτικού βοηθά στην ανάπτυξη επίκτητων μαθησιακών ικανοτήτων.
ΣΤ. Διδάσκει το ομαδικό πνεύμα με έμφαση στις ικανότητες του ατόμου, την αξία της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης, την υπευθυνότητα και την ισότιμη αποδοχή των επαίνων και των δυσμενειών, την αξία της νίκης αλλά και της τιμητικής ήττας, τον υγιή επί ίσοις όροις ανταγωνισμό, την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθε. Πάνω από όλα το σκάκι διδάσκει την ταπεινότητα –αντί να καυχιέται για τη νίκη του, ο σκακιστής ενθαρρύνεται να μάθει από τον αντίπαλό του και να του φέρεται με σεβασμό.

10 οφέλη που έχεις όταν παίζεις σκάκι

  1. Αυξάνει την νοημοσύνη
  2. Εξασκεί και τα 2 ημισφαίρια του εγκεφάλου
  3. Αυξάνει την δημιουργικότητα
  4. Βελτιώνει την μνήμη
  5. Βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης διαφόρων προβλημάτων
  6. Βελτιώνει την ικανότητα μελέτης
  7. Βελτιώνει την συγκέντρωση​​​
  8. Αναπτύσσει δενδρίτες στους νευρώνες του εγκεφάλου
  9. ​Αναπτύσσει την ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού και πρόβλεψης
  10. Βοηθά στην πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ.

Στην Αλεξανδρούπολη από 4 Ετών!!!

Στην Αλεξανδρούπολη το Σκάκι είναι πολύ αναπτυγμένο και το Σκακιστικό Τμήμα του Εθνικού προσφέρει μαθήματα υψηλού επιπέδου.
Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλικία των 4 ετών και να μυηθούν στο άθλημα με εξατομικευμένα μαθήματα προσαρμοσμένα στην ηλικία τους.
Επίσης μπορούν να ξεκινήσουν παιδιά σε οποιαδήποτε τάξη του Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου. Γιατί αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του αθλήματος. Σε οποιαδήποτε ηλικία μπορείς να μάθεις και να εξελιχθείς.

Οι εγγραφές στο Σκάκι έχουν ξεκινήσει.
Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 6μμ έως τις 8μμ, μπορείτε
να επισκεφθείτε τα γραφεία του Σκακιστικού Τμήματος ,
στον 1ο όροφο του κτιρίου της Παλιάς Δημαρχίας (Πλατεία Πολυτεχνείου)
και να ενημερωθείτε από τον έφορο για τα νέα τμήματα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6944128538.