Μετ’ εμποδίων προχωρά το πρόγραμμα παροχής δωρεάν προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες της Ροδόπης αλλά και όλης της Θράκης. Και αυτό γιατί, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτούν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αλλά μόνο το Νοσοκομείο της περιοχής τους, κάτι που δημιουργεί προσκόμματα στην ομαλή προσέλευση τους για τις εξετάσεις.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, στα μηνύματα που ήρθαν στις δικαιούχους, τόσο στη Ροδόπη, όσο και στην Ξάνθη και τον Έβρο, αναφέρεται μόνο το Νοσοκομείο της περιοχής τους ως σημείο για να κλείσουν ραντεβού για τη μαστογραφία, μιας και όπως φαίνεται, δεν έχει γίνει σύμβαση με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Αυτό που τους έκανε εντύπωση είναι πως στο μήνυμα δεν περιλαμβάνεται καν το Κέντρο Υγείας Κομοτηνής, που θα μπορούσε να απορροφήσει κάποιες από τις εξετάσεις, για αυτό και βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας για το θέμα.

Διαβάστε ακόμη  «Τα σύνορά μας είναι απροσπέλαστα», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας για για την προστασία των συνόρων στον Έβρο

Βέβαια το χρονικό διάστημα για να κλείσουν ραντεβού οι γυναίκες που θα εξεταστούν είναι αρκετά μεγάλο, φτάνοντας τον 1,5 χρόνο, όμως δεν γνωρίζουν σε τι μήκος είναι η λίστα αναμονής. Για αυτό και αναζητούν τους λόγους που δεν ισχύει στη Θράκη αυτό που ισχύει σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ελπίζουν δε να μην προκύψει κάποιο ανάλογο ζήτημα με το πρόγραμμα του προσυμπτωματικού γυναικολογικού ελέγχου, το οποίο έχει μεν ψηφιστεί από τη Βουλή και ανακοινωθεί, όμως δεν έχουν γίνει ακόμα συμβάσεις με τους γιατρούς, κάτι που μπερδεύει το κοινό. Δράσεις ενημέρωσης σε όλη τη Ροδόπη

Πηγή: www.paratiritis-news.gr