Η δίωξη κατά του Ιωάννη Αγγελή, που ξηλώνει τη “σκευωρία Παπαγγελόπουλου”
Η απρόβλεπτη ανατροπή στην υπόθεση της δήθεν σκευωρίας για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis, με τη δίωξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή για παράβαση καθήκοντος, αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις και στην πορεία της ανάκρισης στον Άρειο Πάγο. Η ποινική δίωξη εναντίον του Ι. Αγγελή -πρωτοφανής στα χρονικά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου- έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού αφορά τον πυρήνα του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αλλά και της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη. Τους δικαιώνει και τους δύο καταρρίπτοντας το σενάριο ότι στη χώρα μας διώκονται εκείνοι που αποκάλυψαν τους σκοτεινούς δρόμους του μαύρου χρήματος που κατέληξε σε τσέπες πολιτικών, ενώ πέφτουν στα μαλακά οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων, με αποκορύφωμα διωκόμενος για μίζες πολιτικός να διεκδικεί ακόμα και την προεδρία του τρίτου σε πολιτική δύναμη κόμματος της Βουλής.
Ταφόπλακα στη διερεύνηση μέσω Βιέννης
Η ποινική δίωξη εναντίον του Ι. Αγγελή, η οποία αφορά το περίφημο πλέον ταξίδι των Ελλήνων εισαγγελέων στη Βιέννη, αναμένεται να επικυρωθεί και από την Εισαγγελία Εφετών, χωρίς να αποκλείεται, πάντως, να μετατραπεί ακόμη και σε δίωξη για κατάχρηση εξουσίας, αφού η άρνηση του αντεισαγγελέα να παραλάβει λογαριασμό και την κίνησή του, που ανήκε σε συγγενή πρώην υπουργού, σύμφωνα με έμπειρους νομικούς, αλλά και το πόρισμα του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλη Πικραμένου, εμπόδισε την έρευνα για την κύρια υπόθεση της Novartis και ενδεχομένως απέτρεψε την άσκηση δίωξης εναντίον των υπευθύνων προσώπων τα οποία τυχόν εισέπραξαν χρήματα από την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία.
Φαίνεται πάντως ότι το περίφημο ταξίδι των εισαγγελέων στη Βιέννη έβαλε ουσιαστικά την ταφόπλακα στη διερεύνηση της υπόθεσης, αφού οι Αμερικανοί, στη συνέχεια, όπως προκύπτει από όλες τις δικογραφίες, «πάγωσαν» τη συνεργασία τους με την ελληνική Εισαγγελία Διαφθοράς, υπό την κ. Τουλουπάκη, μια και κατάλαβαν ότι υπήρχε απροθυμία από την ελληνική πλευρά να παραλάβει στοιχεία σχετιζόμενα με ευθύνες πολιτικών προσώπων και ιδίως πρώην υπουργών.
Τι γνώριζε η Ν.Δ.;
Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αφού, σύμφωνα με καταγγελία του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (συνέντευξη στο Κόντρα), η είδηση για όσα συνέβησαν στη Βιέννη διέρρευσε σε εφημερίδα τον Δεκέμβριο του 2018 από τη Νέα Δημοκρατία! Είναι δηλαδή άξιο να ερευνηθεί αν το κόμμα της Ν.Δ. ή στελέχη του γνώριζαν ότι οι Αμερικανοί έχουν λογαριασμό σχετιζόμενο με πρώην υπουργό της Ν.Δ. και εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο Novartis και παρ’ όλα αυτά ξεκίνησαν πόλεμο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας μάλιστα Προανακριτική Επιτροπή και παραπέμποντας, σύμφωνα με τη διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου, τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σε τακτική ανάκριση.
Τι συνέβη στη Βιέννη
Αποκαλύπτουμε σήμερα ολόκληρο το παρασκήνιο, αλλά και όσα συνέβησαν στο περίφημο ταξίδι στη Βιέννη, αλλά και στη συνάντηση σε ξενοδοχείο της αυστριακής πρωτεύουσας όπου παρόντες ήταν οι Αμερικανοί εισαγγελείς, ενώ από ελληνικής πλευράς οι: Ι. Αγγελής, Ελ. Τουλουπάκη, Χ. Τζούρας και Σ. Μανώλης. Όλοι έχουν καταθέσει ως μάρτυρες και στην πειθαρχική διαδικασία, η οποία έχει ολοκληρωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας με παραπεμπτικό πόρισμα για τον Ι. Αγγελή, το οποίο από τις 21 Απριλίου βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, που είναι αρμόδιος να αποφασίσει για την άσκηση ή μη πειθαρχικής δίωξης.
Η συνάντηση έληξε…
Σύμφωνα λοιπόν με όσα καταθέτουν οι παρόντες στην περίφημη συνάντηση στη Βιέννη, πρώτος ο εισαγγελέας Ι. Αγγελής έλαβε τον λόγο και χαρακτήρισε ως «παράνομο» αυτόν τον τρόπο ανταλλαγής στοιχείων, ενώ χαρακτήρισε ως ενδεδειγμένο τρόπο συνεργασίας με τους Αμερικανούς τη διαδικασία μέσω Eurojust. Οι Αμερικανοί φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν και επέμειναν ότι θα μπορούσαν, στο πλαίσιο της συνάντησης στη Βιέννη, να παραδώσουν λογαριασμό συγγενούς πολιτικού προσώπου, αλλά και τη διαδρομή του χρήματος προς αυτόν, όμως ο Ι. Αγγελής φαίνεται να αρνήθηκε, λέγοντας πως αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να παραληφθούν μόνο μέσω της Eurojust. Φαίνεται μάλιστα να έκανε και νεύμα ότι η συνάντηση έληξε. Όταν η Ελ. Τουλουπάκη ζήτησε να συνεχιστεί η συνάντηση και τουλάχιστον να παραλάβουν τον τραπεζικό λογαριασμό του πολιτικού προσώπου, ο Ι. Αγγελής πάλι παρενέβη και επέμενε ότι τα στοιχεία έπρεπε να δοθούν μόνο μέσω Eurojust.
Κρίσιμος ο ρόλος των χειρισμών Αγγελή στη διερεύνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Παππάς, ο οποίος άσκησε την ποινική δίωξη, όσο και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος, που πραγματοποίησε την πειθαρχική έρευνα για το θέμα αυτό, έκριναν πως ο συγκεκριμένος χειρισμός στο σκάνδαλο Novartis είχε κρίσιμο και αποφασιστικό ρόλο για την πορεία της υπόθεσης από την άποψη της συγκέντρωσης και αξιοποίησης στοιχείων.
Όπως ήταν επόμενο, σύμφωνα με τις καταθέσεις της Ελ. Τουλουπάκη, η οποία προκάλεσε και τις έρευνες εις βάρος του Ι. Αγγελή (ποινική και πειθαρχική), οι σχέσεις με τις αμερικανικές αρχές διαταράχθηκαν και αποκαταστάθηκαν μήνες μετά την αποχώρηση του Ι. Αγγελή ως επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Η ελληνική Πολιτεία ακόμη δεν έχει ασκήσει την αγωγή κατά της εταιρείας
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη γνωστοποίηση της ποινικής δίωξης εναντίον Αγγελή, που περιείχε ερωτήματα για το ποιον κάλυψε με την άρνησή του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αλλά και για το πλιάτσικο που έγινε εις βάρος των δημόσιων και ασφαλιστικών ταμείων και με την υπόθεση Novartis, μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, αφού η εν εξελίξει έρευνα στον Άρειο Πάγο προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ η έρευνα για την κυρία υπόθεση και το μεγάλο σκάνδαλο έχει λιμνάσει στην ανάκριση από τον Φεβρουάριο το 2018. Παρότι έχουν διωχθεί για δωροδοκίες και εν ενεργεία πολιτικός, ο Αν. Λοβέρδος, ο πρώην επικεφαλής της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής (τέσσερα κακουργήματα), αλλά και πρώην στελέχη της Novartis, καθώς και πολίτες που έχουν εμπλακεί στη διακίνηση του μαύρου χρήματος, ουδείς έχει κληθεί για να απολογηθεί. Ενώ η ελληνική Πολιτεία ακόμη δεν έχει ασκήσει την περίφημη αγωγή κατά της εταιρείας για να εισπράξει εκατομμύρια ευρώ, όπως έκανε το Αμερικανικό Δημόσιο από τον Ιούλιο του 2020. Όπως είναι γνωστό, το Αμερικανικό Δημόσιο εισέπραξε για τις πράξεις δωροδοκίας στη χώρα μας 310 εκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο συμβιβασμού με τη Novartis, όπου η φαρμακευτική εταιρεία παραδέχτηκε ότι είχε κάνει τις πράξεις αυτές με βάση μαρτυρίες Ελλήνων προστατευόμενων μαρτύρων!
Ελέγχεται και η Ράικου
Η πειθαρχική και ποινική τύχη του Ι. Αγγελή, ο οποίος αντιμετωπίζει ακόμη και τον κίνδυνο απόλυσής του από το δικαστικό Σώμα, αγγίζει ευθέως το μεγάλο σκάνδαλο και κυρίως την υπόθεση στον Άρειο Πάγο για τη δήθεν σκευωρία, αφού είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Το παράδοξο είναι ότι παράλληλα με αυτόν ελέγχεται ποινικά και η άλλη ουσιώδης μάρτυρας αυτής της δικογραφίας Ελένη Ράικου, διότι δεν επικαλέστηκε κώλυμα και δεν εξαιρέθηκε από τα καθήκοντά της αφού ο σύζυγός, της, ως γιατρός, είχε εισπράξει αμοιβή από τη Novartis και το όνομά του υπήρχε στους καταλόγους που είχαν στείλει οι αμερικανικές αρχές ως παρανόμως αμειβόμενοι από την εταιρεία.
Ελέγχεται επίσης για ψευδορκία, σύμφωνα με το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Α.Π. Λάμπρου Σοφουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου έχει ήδη πληροφορηθεί το πόρισμα του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλη Πικραμένου, αλλά και την ποινική δίωξη εις βάρος του Ι. Αγγελή, γεγονός το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εξελίξεις στην υπόθεση.
Ο ίδιος ο Ι. Αγγελής, με καταθέσεις του, αρνείται ότι του δόθηκαν στοιχεία λογαριασμού, ενώ ζήτησε να συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης και, όπως μαθαίνουμε, εκείνος αρνήθηκε να τον δεχτεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να του απευθύνει δημόσια επιστολή, με την οποία ζητούσε να του αναλύσει τα περιστατικά για τα οποία διώκεται.
Αυγή