Σκάνδαλο υποκλοπών: Ακόμα μία φορά η μπάλα στην «εξέδρα» από τον Οικονόμου

Κουβέντα για τα νέα, επιβαρυντικά για την κυβέρνηση στοιχεία από τον εκπρόσωπό της, που επιμένει να στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ και την ερευνητική δημοσιογραφία

Σε ασφυκτικό στρίμωγμα η κυβέρνηση εν μέσω απανωτών αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών εμμένει στο σαθρό επιχείρημα «δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν είδα» για να μην ομολογήσει την ενοχή της, η οποία είναι ορατή σε όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης.

Μπαράζ σχετικών ερωτημάτων δέχτηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αλλά συνέχισε να μην απαντά επί της ουσίας αφενός παραπέμποντας επανειλημμένα στην δικαστική έρευνα και αφετέρου στοχοποιώντας άμεσα ή έμμεσα την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τους δημοσιογράφους, αφού είπε πως πρόκειται για ισχυρισμούς χωρίς στοιχεία, τα οποία «καλείται αποδείξει αυτός που κατηγορείται ή αναφέρεται ότι παρακολουθούνταν» για να αναπαράγει έτσι και το νέο αφήγημα της κυβέρνησης ότι αυτή ήταν ο στόχος των παρακολουθήσεων.

Σε ερώτηση γιατί τόσα διαφορετικά και ετερόκλητα Μέσα αποκαλύπτουν πτυχές των παρακολουθήσεων, που πλέον περιλαμβάνουν πολλούς υπουργούς και συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Οικονόμου επέλεξε να πει πως «κακόβουλα λογισμικά υπήρχαν στη χώρα από το 2017-18, το Pegasus. Και στην Ελλάδα υπήρχε το Predator και επιχειρήθηκε να παρακολουθηθούν τηλέφωνα πολιτικών και δημόσιων προσώπων σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία και Ελλάδα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα».

Σε ερώτηση του συντάκτη της «Εφ.Συν.», Γιάνη Μπασκάκη, για τη σημερινή μεγάλη αποκάλυψη του Inside Story σχετικά με εγκατάσταση του Predator της Intellexa σε χώρα στην Αγία Παρασκευή και αγορά του με αγορά του έναντι 7 εκατ. ευρώ με σύμβαση, η οποία κρύφτηκε σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ, ο εκπρόσωπος υποστήριξε πως το δημοσίευμα αναφέρεται «σε εταιρίες που είχαν σχέση με το ελληνικό Δημόσιο πριν τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ. με συμβάσεις».

Και ισχυρίστηκε, για ακόμα μία φορά πως η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία αυτά, πως η ελληνική Πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί το Predator και πως καμία εθνική αρχή ασφαλείας δεν χρησιμοποιεί αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά.

Σε άλλο σημείο υποστήριξε μάλιστα πως με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πυρήνα του σκανδάλου επιχειρείται να δοθούν διαστάσεις πέραν των πραγματικών, χωρίς βέβαια να διευκρινίσει ποιες είναι πραγματικές.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: Κινητοποίηση φοιτητών κατά του νόμου Πιερρακάκη

«Δεν ξέρει» τίποτα ο πρωθυπουργός

Επέμεινε πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορεί να γνωρίζει αν ήταν σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ τα δεκάδες ονόματα, που φέρονται να παρακολουθούνταν, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο όταν υπάρχουν «ευρήματα».

Κληθείς να τοποθετηθεί για τη σοβαρότητα της παρακολούθησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, υποστήριξε πως δεν υπάρχει ανησυχία από ξένες πρεσβείες και παρέπεμψε ξανά στην έρευνα της Δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση πάντως για καθυστέρηση και ολιγωρία στη δικαστική έρευνα, αφού εδώ και μήνες δεν έχει υποδείξει κάποιον υπεύθυνο με αποτέλεσμα μόνο η δημοσιογραφική έρευνα να εισφέρει στοιχεία, ο κ. Οικονόμου απάντησε λέγοντας ότι «και σε άλλες χώρες οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει πουθενά και έχουν ξεκινήσει νωρίτερα απ’ ότι στη χώρα μας». 

«Αν κάποιος έχει όφελος να αποσαφηνιστεί το συντομότερο δυνατό αυτή η υπόθεση είναι η κυβέρνηση» ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, που έχει αλλάξει υπερασπιστική γραμμή τρεις φορές από την αρχή του σκανδάλου προκειμένου να αποποιηθεί κάθε ευθύνη.

Ες… αύριον τα σπουδαία 

Αναφέρθηκε επίσης στην περίφημη πρωτοβουλία σχετικά με την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών, την οποία ανέφερε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα και την οποία επινόησε το Μαξίμου αναζητώντας να προβάλλει μια λύση ύστερα από την αναζωπύρωση του σκανδάλου.

Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου μίλησε για καθολική απαγόρευση τέτοιων λογισμικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να διορθώσει τις διαχρονικές παθογένειες του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, αλλά απέφυγε να δώσει και είπε ότι μέχρι την Τετάρτη θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση οι σχετικές διατάξεις για « τη ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος των κακόβουλων λογισμικών από δω και μπρος».

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ήδη προβλέψεις στον Ποινικό Κώδικα για την τιμωρία όσων παραβιάζουν τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών και θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδεις αρχές και θεσμούς του Πολιτεύματος, όπως αναφέρονται στο άρθρο 134 του Π.Κ.

Πηγή: efsyn.gr