Σκάνδαλο υποκλοπών: Εισαγγελέας της ΕΕ ερευνά το ελληνικό «Predatorgate»

(PIXABAY.COM)

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Euractiv, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει ξεκινήσει έρευνα για τη χρήση παράνομου λογισμικού Predator στη χώρα μας

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΡΡΟ) έχει μπει το σκάνδαλο υποκλοπών στη χώρα μας, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Euractiv.

Euractiv 4.4.2023

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν στο διεθνές μέσο ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware σε ολόκληρη την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου.

Η έρευνα της Επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο Predatorgate εμπλέκονταν σε φοροδιαφυγή.

Σε επαφή με το Euractiv, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθεί σε κίνδυνο οι συνεχιζόμενες διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους», είπε ο εκπρόσωπος στο διεθνές μέσο.

«Όποτε μπορούμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε από τις έρευνές μας, θα το κάνουμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Χορήγηση αδειών εξαγωγής

Στο αποκλειστικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι δύο διαφορετικές πηγές ανέφεραν στο Euractiv ότι ο εισαγγελέας της ΕΕ έλαβε, τις τελευταίες εβδομάδες, συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Τα άτομα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς υπέβαλαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τη διάδοση του κακόβουλου λογισμικού Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών», είπε μια πηγή κοντά στο θέμα.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι αρχικά η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών χορήγησε αυτές τις άδειες και είπε ότι ξεκίνησε έρευνα για το εάν τηρήθηκαν σωστά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Όπως αναφέρει, το θέμα της χορήγησης αδειών εξαγωγής αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την ερευνητική ιστοσελίδα Inside Story και τους New York Times, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει εξηγήσεις.

Όμως, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα για πληροφορίες που στάλθηκε στις 14 Φεβρουαρίου.

Επίσης το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει δώσει απαντήσεις στην Επιτροπή PEGA για το θέμα. Παρατηρεί δε ότι στο μεταξύ, ο Γιάννης Σμυρλής, ο πρώην γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που υπέγραψε τις παράνομες άδειες εξαγωγής spyware, παραιτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και διορίστηκε γρήγορα αναπληρωτής διευθυντής του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) πριν από τις γενικές εκλογές του Μαΐου.

Τεράστια φοροδιαφυγή

Άλλη πηγή είπε στο Euractiv ότι οι πληροφορίες που έλαβε η ομάδα της εισαγγελέα της ΕΕ Laura Kövesi στην Αθήνα αποκαλύπτουν «τεράστια φοροδιαφυγή» από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο παρακολούθησης.

«Αδήλωτες πληρωμές, πλαστά τιμολόγια και τριγωνικές συναλλαγές είναι μερικά από τα σοβαρά φορολογικά εγκλήματα που φαίνεται να έχουν διαπράξει οι ελληνικές εταιρείες Intellexa και Krikel, η ιρλανδική Thalestris και οι κυπριακές εταιρείες που συνδέονται με αυτές», είπε η δεύτερη πηγή.

«Εκατοντάδες πλαστά τιμολόγια και φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Εισαγγελέα για να τεκμηριωθεί η απάτη και πώς θίγονται τα συμφέροντα της ΕΕ», πρόσθεσε η πηγή.

Τα στοιχεία οδηγούν στην Chadera Enterprises Limited, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το Euractiv.

Η Chadera ανήκει στον Ταλ Ντίλιαν, πρώην αξιωματικό του ισραηλινού στρατού, ο οποίος κατέχει το 65% της ελληνικής εταιρείας Intellexa. Το υπόλοιπο 35% της Intellexa ανήκει στην κυπριακή εταιρεία Santinomo Limited.

Το δημοσίευμα περιγράφει τι συνέβη στην εξεταστική επιτροπή που συστήθηκε στη Βουλή για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, στην οποία οι βουλευτές της ΝΔ εμπόδισαν να έρθουν να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες των Krikel και Intellexa. Προσθέτει ακόμη ότι οι μέτοχοι των δύο επίμαχων εταιρειών δεν παρέστησαν ούτε στις ακροάσεις που διοργανώθηκαν από την επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Η δεύτερη πηγή είπε στο Euractiv ότι η υποψία φορολογικής απάτης πυροδοτεί αυτόματα την εμπλοκή του εισαγγελέα της ΕΕ στο πλαίσιο μιας πρόσφατης συμφωνίας αμοιβαίας συνεργασίας για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος που υπεγράφη μεταξύ των ελληνικών φορολογικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η ίδια πηγή ανέφερε στοιχεία που δείχνουν ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Intellexa και της Krikel δείχνουν «τεράστια διαφορά μεταξύ των εσόδων που δηλώθηκαν στις φορολογικές αρχές και των χρημάτων που εισπράχθηκαν».

Κρίσιμη δοκιμασία για την ΕΕ και την ελληνική δικαιοσύνη

Το Euractiv επικοινώνησε με τον Έλληνα ερευνητή δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη – το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του Predator στην Ελλάδα – ο οποίος αποκάλυψε ότι ήδη από την άνοιξη του 2022 είχε έρθει σε επαφή με το γραφείο της Kövesi, επισημαίνοντας τη σημασία της υπόθεσης.

«Μέχρι τώρα, η δημοσιογραφική έρευνα έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ήταν επιβεβλημένη. Κυρίως λόγω των σχετικών αιτημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε ο Θ. Κουκάκης.

Πρόσθεσε ότι η «μόνη επιφύλαξη» του σχετίζεται με την προθυμία των ελληνικών δικαστικών και διωκτικών αρχών να συνεργαστούν καλή τη πίστει με την Kövesi.

«Ταυτόχρονα, αυτή η υπόθεση θα είναι μια πρώτη δύσκολη δοκιμασία για την ποιότητα και το βάθος της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τις ελληνικές φορολογικές αρχές», σημείωσε ο Έλληνας δημοσιογράφος.

Δ. Παπαδημούλης: Άσχημα μαντάτα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Άσχημα μαντάτα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη!» τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης. «Μετά από προτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωπαία Εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για τις υποκλοπές στην Ελλάδα» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάνοντας αναφορά στο δημοσίευμα του Euractiv. 

Σύμφωνα με το Euractiv, σε νομικό επίπεδο, ο εισαγγελέας της ΕΕ εξετάζει εάν η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/821 για τα λεγόμενα προϊόντα «διπλής χρήσης» (δηλαδή προϊόντα που απαιτούν ειδική άδεια εξαγωγής επειδή μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν βλάβη) για να ευνοήσει την ελληνική εταιρεία Intellexa.

Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με το ελληνικό δίκτυο ερευνητών δημοσιογράφων Reporters United, οι μέτοχοι της Intellexa φέρονται να συνδέονται με τον ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος μέχρι τον Αύγουστο του 2022 ήταν και γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου.

Το διεθνές μέσο θυμίζει την παραίτηση τόσο του Δημητριάδη όσο και του τότε επικεφαλής της ΕΥΠ μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Αναφέρει ακόμη ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε δημόσια ότι δεν γνώριζε αυτή την παρακολούθηση, αλλά η αντιπολίτευση επεσήμανε ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού στην αρχή της θητείας του ήταν να πάρει την ΕΥΠ υπό την άμεση εποπτεία του.

Πηγή: avgi.gr