Σκάνδαλο υποκλοπών / Τα ερωτήματα που «καίνε» τον Μητσοτάκη και τα δημοσιεύματα που δεν διαψεύδει το Μαξίμου

Σήμερα η κρίσιμη συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών – Τι αποκαλύπτουν δεκάδες δημοσιεύματα που το σύστημα του Μαξίμου δεν διαψεύδει

Στην σημερινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχτεί τα ομαδικά πυρά των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης. Το Μαξίμου έχει ήδη δώσει το στίγμα του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να αποκρούσει τα πιεστικά ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα και των υπόλοιπων πολιτικών αντιπάλων του, πιθανότατα θα καταφύγει σε συνομωσιολογικά σενάρια πως ξένες «σκοτεινές δυνάμεις» επιβουλεύονται την σταθερότητα της κυβέρνησής του.

Ωστόσο η υπερασπιστική γραμμή του πρωθυπουργού συνιστά μια απέλπιδα προσπάθεια να «θαφτούν» οι πραγματικές διαστάσεις του πρωτοφανούς για ευρωπαϊκή χώρα σκανδάλου παρακολουθήσεων. Εδώ και εβδομάδες, άλλωστε, έχουν δημοσιευτεί ρεπορτάζ στον ελληνικό Τύπο με σοβαρές λεπτομέρειες της υπόθεσης, που δεν έχουν διαψευστεί από την κυβέρνηση, η οποία κατά τ’ άλλα συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της «Ενημέρωσης 108», κρυπτόμενη πίσω από επικλήσεις περί απόρρητων πληροφοριών και την απαγόρευση στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια.

Παραθέτουμε τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από δημοσιεύματα εφημερίδων και ιστοσελίδων (ακόμα και φιλοκυβερνητικών), ώστε ο κάθε πολίτης να γνωρίζει τι ακριβώς προσπαθεί να αποφύγει  ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  1. Παρακολουθούνταν άλλα πολιτικά πρόσωπα πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη;

Η εφημερίδα «Καθημερινή» στις 13 Αυγούστου δημοσίευσε ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη σύμφωνα με το οποίο «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών φέρεται να κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα τις τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμη 7-8 πολιτικών με το σύστημα “νόμιμης” επισύνδεσης». Αυτή η πληροφορία ουδέποτε διαψεύστηκε από την κυβέρνηση. Ο Γιάννης Οικονόμου αρκέστηκε να πει πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν γνωρίζουν εάν παρακολουθούνται άλλα πολιτικά πρόσωπα, σε μια απόπειρα να φτιάξει εκ των προτέρων τείχος προστασίας γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην περίπτωση που υπάρξουν κι άλλες αποκαλύψεις.

  1. «Νοίκιαζε» η ΕΥΠ ή άλλοι παράγοντες της κυβέρνησης το Predator για να παρακολουθούν πολίτες;

Στις 11 Αυγούστου, όταν ο Τάσος Τέλλογλου βγήκε από την πόρτα του Ισίδωρου Ντογιάκου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν η ΕΥΠ έχει αγοράσει το Predator ή αγοράζει υπηρεσίες από κάποιον που το έχει και πουλάει αυτές τις υπηρεσίες στην ΕΥΠ». Δυο μέρες μετά, στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» που αναφέραμε παραπάνω ο συντάκτης έγραφε: «Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο σύστημα παρακολουθήσεων παραμένει στην κυριότητα ιδιωτικής εταιρείας, με την ΕΥΠ και έναν μικρό αριθμό προσώπων να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του λογισμικού έναντι αντιτίμου». Την δυνατότητα ενοικίασης του Predator ανέδειξε επιπρόσθετα η εφημερίδα «Το Βήμα». Σε δημοσίευμά της στις 20 Αυγούστου, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος έφερε στην επιφάνεια email πωλητή της Intellexa (που εμπορεύεται το Predator και το μετεξελιγμένα Nova/Helios) προς επίδοξο πελάτη του, στο οποίο αναφερόταν ότι «η εταιρεία Intellexa δεν πουλά τον κωδικό του προγράμματος αλλά ενοικιάζει το λογισμικό περιορίζοντας τον αριθμό των πιθανών στόχων (απαιτώντας έξτρα πληρωμές κάθε φορά που ο στόχος εντοπίζεται και προσεγγίζεται) για να κερδίσετε περισσότερα»

  1. Ο φάκελος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει ή έχει καταστραφεί;

Αυτό το κρίσιμο ερώτημα γεννήθηκε από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις 10 Αυγούστου πως «όταν μια νόμιμη επισύνδεση ολοκληρώνεται και δεν καταλήγει σε τίποτα, το οποίο να ακουμπά στο λόγο για τον οποίον έγινε, τερματίζεται εκεί και καταστρέφεται το οποιοδήποτε αρχείο». Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος έγραφε ωστόσο μια μέρα αργότερα στα Νέα πως «τον Δεκέμβριο του 2023 θα “σβηστεί” το αρχείο “επισύνδεσης” του Ανδρουλάκη» αναφερόμενος στον κατάλογο ενεργειών των συστημάτων της ΕΥΠ, ήτοι τα “logs” των παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας στον Ανδρουλάκη. Το ζήτημα περιπλέχτηκε στις 24 Αυγούστου, όταν η δημοσιογράφος του Mega, Χριστίνα Κοραή αποκάλυψε ότι το αρχείο παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη «κάηκε, καταστράφηκε, τελείωσε». Και σημείωσε μάλιστα πως ακόμα και αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταποκριθεί στην πρόσκληση της κυβέρνησης, να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του, «δεν θα έχει όλη την ενημέρωση που περιμέναμε».

Διαβάστε ακόμη  Φινάλε την Παρασκευή στη σχολική χρονιά για τους μαθητές των γυμνασίων της χώρας

  1. Ισχύει ότι φίλοι του Γρηγόρη Δημητριάδη ασχολούνται με το Predator; Οι σχέσεις του, εάν επιβεβαιωθούν, ελήφθησαν υπόψη για την απομάκρυνσή του από το Μαξίμου;

Ο ανηψιός του πρωθυπουργού παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού αναλαμβάνοντας, σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του Μαξίμου, την πολιτική ευθύνη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ωστόσο τέτοια ευθύνη δεν αναλογεί σε έναν γενικό γραμματέα, αλλά στον πολιτικό εποπτεύοντα της ΕΥΠ, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που πήρε τον έλεγχο της Υπηρεσίας με νόμο της σημερινής κυβέρνησης. Γιατί λοιπόν ωθήθηκε σε παραίτηση ο Γρηγόρης Δημητριάδης; Το όνομα του συγκεκριμένου συνδέεται με δυο άλλα, που για ευνόητους λόγους αναφέρονται με τα αρχικά τους. Η εφημερίδα «Το Βήμα» στις 7 Αυγούστου έγραφε ότι «στην ελληνική εταιρεία που διαχειρίζεται το Predator συμμετέχει ο ιδιώτης ελληνικής καταγωγής Φελ. Μπ.». Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει «έμμεση ή άμεση σχέση με εταιρεία που προμηθεύεται το ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών στην ΕΛ.ΑΣ., την Tetra-Sepura». Παράλληλα «προμηθευτής αυτού του συστήματος (τα γραφεία της εταιρείας είναι στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στο Μαρούσι) είναι ο γνωστός επιχειρηματίας Ιωάννης Λ., που είναι παιδικός φίλος του κ. Δημητριάδη και ένας από τους κύριους προμηθευτές συστημάτων υψηλής τεχνολογίας στην ΕΛ.ΑΣ., έχοντας έξι σχετικές συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο». Ο συντάκτης συμπλήρωνε: «Τον τελευταίο καιρό, λοιπόν, άρχισε η διατύπωση σαφών υπαινιγμών ότι ο Ιωάννης Λ., που διατηρεί επαφές με πολλούς πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και έχει στενές, πολυετείς σχέσεις με τον πρώην διευθυντή του Πρωθυπουργού, “ίσως συμμετέχει με άλλα πρόσωπα ή μπορεί κάτι να γνωρίζει για την ενεργοποίηση και αποστολή του Predator σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, παρέχοντας ίσως και σχετικές πληροφορίες”. Και αυτό αφού έχει φίλους και συνεργάτες του στην εταιρεία Intellexa ΑΕ. Σε έναν κύκλο υπονοιών που φέρεται να προσμετρήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμη εξετάστηκε το ενδεχόμενο το Predator, μέσω κεντρικών και περιφερειακών συνεννοήσεων, να δόθηκε στην ΕΥΠ και στην ΕΛ.ΑΣ. για κύκλο αφανών παρακολουθήσεων μέσω της εταιρείας στη λεωφόρο Βουλιαγμένης».

2. Τι κάνει το ΚΕΤΥΑΚ στην Αγία Παρασκευή; Πώς σχετίζονται οι δυο «φίλοι» του Γρηγόρη Δημητριάδη με το εν λόγω κέντρο της ΕΥΠ;

Πολλά δημοσιεύματα έφεραν στο επίκεντρο το Κέντρο Τεχνικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ), που δημιούργησε το 2020 η ΕΥΠ στην Οδό Γραβιάς στην Αγία Παρασκευή και το εμφάνιζαν ως «έδρα» του Predator. Σύμφωνα με «Τα Νέα» 12/8/2022 «εξίσου κρίσιμο ερώτημα είναι τι ακριβώς συμβαίνει στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, όπου φαίνεται να στεγάζεται νέα υπηρεσία για την «προώθηση της τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας». Κύριο ζητούμενο των παραπάνω είναι εάν εκεί στεγάζονται επιπλέον συστήματα παρακολούθησης, όπως το πολυσυζητημένο λογισμικό υφαρπαγής δεδομένων από κινητά Predator, το οποίο “στάλθηκε” στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και προγενέστερα στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη». Το ΚΕΤΥΑΚ έχει τη δυνατότητα να συνάπτει απόρρητες συμβάσεις, ανέφερε το insidestory.gr, ενώ σύμφωνα με το ieidiseis.gr, «υποδιοικητής της οικονομικής υπηρεσίας του ΚΕΤΥΑΚ είναι ο Διονύσης Μελιτσιώτης, που έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη». Παράλληλα η «Καθημερινή» ανέφερε πλαιότερα πως «στην ίδια εγκατάσταση φημολογείται ότι υπηρετούσε η γυναίκα αστυνομικός που κατείχε τη θέση του υποδιοικητή της Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας και μετακινήθηκε εν μέσω των αποκαλύψεων από το πόστο της». Στελέχη των εταιριών του Ιωάννη Λ. εμφανίζονταν να επισκέπτονται συχνά πυκνά τις εγκαταστάσεις στην Αγία Παρασκευή. Συνεργάτες του επιχειρηματία ισχυρίστηκαν στο «Βήμα» ότι «βοηθούμε αφιλοκερδώς στην εγκατάσταση fire walls και άλλων συστημάτων προστασίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές».
Είναι εξόχως ασυνήθιστο μια επιχείρηση να δαπανά πόρους και χρόνο για να προσφέρει τις υπηρεσίες τις σε φορείς του δημοσίου αφιλοκερδώς.

ΠΗΓΗ: avgi.gr