Σκληρή ανακοίνωση Ευρωπαίων δικαστών για τις πρακτικές αποκλεισμού από την ελληνική κυβέρνηση

Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το ομόφωνο ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών. Καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό «να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα επαναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου».

Με ομόφωνο ψήφισμά της, μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση της, η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών (EAJ), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 33 ευρωπαϊκές χώρες, έκανε επισημάνσεις για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με το υπ. Δικαιοσύνης να αποκλείσει τις Δικαστικές Ενώσεις από όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τους Δικαστικούς Λειτουργούς, για προφανείς μικροπολιτικούς λόγους, στηλιτεύθηκε αυστηρά.

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το θεσμικό αυτό όργανο ασχολείται με ζητήματα της ελληνικής δικαιοσύνης. Τον περασμένο Μάρτιο η ελληνική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ζήτησε την στήριξη του ευρωπαϊκού οργάνου καθώς με κοινό αίτημα που απέστειλαν στις 25 Ιανουαρίου οι Δικαστικές Ενώσεις ζήτησαν να συμμετάσχουν στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ), τον οποίο εμφανίζεται να προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα με την οποία δικαιώνει τη θέση της ΕΔΕ, αναφορικά με το ζήτημα της μη συμμετοχής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του εν λόγω υπουργείου.

Το πρόσφατο ψήφισμα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών καλεί τον πρωθυπουργο «να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα επαναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου ώστε να αποφύγουμε και στο μέλλον τη διεθνή καταδίκη της χώρας».

Το Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών

ACFrOgBXpyQsAO9rvNYh0KmTWRkFyel_tn6YRq9-BvooEo7jOIZnjJgjIx2Jh5XzxARrNJZipXPpXwh9wQFI_YOlpmzq69vs7ufoNKQFcdZ6qh15kOE-7a9Hs1fGFHzYQJRG4H_ViXaKcLZu0KvD.pdf

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκθέτει διεθνώς τη χώρα – Θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου και τη δικαστική ανεξαρτησία

Σε δήλωση του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με το ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών που καταδικάζει τον αποκλεισμό των δικαστικών ενώσεων από την σύνταξη των νέων δικαστικών κωδίκων τονίζει:

«Κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα αποτελεί το ομόφωνο ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών που καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την αποτελεσματική, άμεση και χωρίς εξαιρέσεις συμμετοχή των δικαστικών ενώσεων στη εκκρεμή νομοπαρασκευαστική διαδικασία σύνταξης των νέων δικαστικών κωδίκων, από την οποία τις έχει αποκλείσει.

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι νομοθετικές μεταβολές που αφορούν την προαγωγή, την αξιολόγηση και ιδίως τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών δύνανται να αποτελέσουν απειλή για την δικαστική ανεξαρτησία και σημειώνει ότι «η μη συμμόρφωση ενός κράτους μέλους με αυτές τις βασικές αρχές είναι δυνατό να θεωρηθεί ως παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου».

Το ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών αφήνει εκτεθειμένο προσωπικά τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό, είχε υπεραμυνθεί των ενεργειών του, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστικές ενώσεις θα ερωτηθούν, εκ των υστέρων, για τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση στους υπό επεξεργασία δικαστικούς κώδικες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την στάση της, εκθέτει διεθνώς τη χώρα και θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου και την δικαστική ανεξαρτησία. Οφείλει αμέσως να αποκαταστήσει την θεσμική τάξη και να συμπεριλάβει τις δικαστικές ενώσεις στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία όλων των νομοθετημάτων που αφορούν το δικαστικό σώμα και ειδικά την επαγγελματική κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών».