Σκρέκας για χρυσό: Να τεκμηριώνεται πάντα το «Όχι» στην επένδυση!

Σχεδόν 25 χρόνια αγώνα και επιστημονικές αναλύσεις που θα μπορούσαν να γεμίσουν πολλούς τόμους απαξιώνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη. Απαντώντας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, σε ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου, σημείωσε πως η άρνηση της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών φορέων για τη συγκεκριμένη επένδυση θα πρέπει να τεκμηριώνεται κάθε φορά, κάνοντας ένα ακόμη δώρο στις εταιρείες χρυσού: Αντί να πρέπει εκείνες να αποδείξουν ότι δεν θα προκαλέσουν βλάβη στο περιβάλλον, αντικρούοντας τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, θα πρέπει όσοι είναι αντίθετοι με την εξόρυξη να αποδεικνύουν, κάθε φορά, επιστημονικά και εμπεριστατωμένα, για ποιους λόγους αντιδρούν. Ο κ. Σκρέκας, με τον τρόπο αυτό, ξεχνά ότι υποτιμά την επιστημοσύνη και την κατάρτιση των ίδιων των συμβούλων της πολιτείας: του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ενδεικτικά, που έχουν ξοδέψει πολύ μελάνι όλα αυτά τα χρόνια για το θέμα, τεκμηριώνοντας όλους τους τεχνικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς λόγους για τους οποίους, σταθερά, λένε όχι στην εξόρυξη χρυσού.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Σκρέκας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: « Έρχεται και λέει το ΣτΕ ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν τεκμηρίωσε σωστά, την αιτιολογία, το αίτιο για να απορριφθεί τελικά ή το αίτημα από τον επενδυτή εν προκειμένω να πάρει τις άδειες για να προχωρήσει. Πρώτον. Δεύτερον, ποιος σας είπε ότι εμείς διαφωνούμε; Έρχεστε εδώ και λέτε κάτι – εσείς ως κυβέρνηση δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε τις εν λόγω παρεμβάσεις. Δεύτερον ερχόμαστε και λέμε εμείς, κι εγώ τι λέω προσωπικά: Όλες οι παρεμβάσεις, όλες οι ανθρωπογενείς δράσεις μπορούν να προχωρήσουν εφόσον συμβάλλουν στην τοπική κοινωνία, εφόσον προστατεύεται το περιβάλλον, εφόσον δημιουργούνται θέσεις εργασίας εφόσον τελικά προάγεται η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική ευημερία. Διαφωνεί κανείς πάνω σ αυτό; Αν τελικά η τοπική κοινωνία διαμέσου των οργάνων που έχει των θεσμικών, μέσα από τον πρώτο, μέσα από τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από άδειες της διοίκησης που απαγορεύουν την εν λόγω εξορυκτική δραστηριότητα, φυσικά και όλοι θα είμαστε σύμφωνοι. Θα είναι κανείς που θα διαφωνήσει; Αλλά αυτό μένει να τεκμηριώνεται κάθε φορά».
Νωρίτερα, ο κ. Σκρέκας είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο, το οποίο, όπως ανέφερε, δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν εξορυκτικές δραστηριότητες.
«Εσείς, το κόμμα σας κυβέρνησε αυτόν τον τόπο επί πέντε χρόνια. 2015-2019. Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τότε εγκρίθηκε το χωροταξικό, το περιφερειακό, που λέτε εσείς ότι δεν περιλαμβάνει και δε δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν εξορυκτικές δραστηριότητες. Όμως, έχουμε την απόφαση του ΣτΕ που λέει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέτε εσείς. Ότι δηλαδή, η δική σας η κυβέρνηση, επί δικής σας κυβερνήσεως να το πω πιο σωστά, εγκρίθηκε και πέρασε, απάντησε η εφταμελής του ΣτΕ με 1524 του 2020 ότι επιτρέπεται. .. όταν εσείς κυβερνήσατε – με λίγα λόγια – δεν περάσατε, δεν εγκρίνατε ένα χωροταξικό, είτε με προεδρικό διάταγμα, είτε με υπουργική απόφαση, είτε με νόμο, που να απαγορεύει την εξορυκτική δραστηριότητα και την εν λόγω δραστηριότητα στην εν λόγω περιοχή. Έρχεστε τώρα και ζητάτε τα ρέστα, από τους επόμενους από σας. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή, ξέρετε ότι η παραχώρηση λήγει σε περίπου δώδεκα μήνες, αν θυμάμαι καλά, σε ένα έτος λήγει η παραχώρηση, η άδεια – μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι, δεν έχει προχωρήσει αυτή τη στιγμή σε αδειοδοτική διαδικασία για να λάβει τις απαραίτητες άδειες και να προχωρήσει σε κάποιου είδους εξόρυξη. Προσπάθησαν να γίνουν έρευνες. Και ούτε έρευνες, ούτε για ερευνητικό σκοπό δεν έχουν δοθεί αυτή τη στιγμή οι απαραίτητες άδειες για να προχωρήσει ο παραχωρησιούχος. Εκεί βρισκόμαστε λοιπόν αυτή τη στιγμή»
Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε με έμφαση: «Σας άκουσα να αποδίδετε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποκρύπτοντας ότι η απορριπτική απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έγινε επί περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βασίστηκε στο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο του 2018, το οποίο εσείς αμφισβητείτε ότι αποκλείει ρητά την εξορυκτική δραστηριότητα».
Απευθυνόμενος στον υπουργό ανέφερε «χρειάζεται να γνωρίζετε είναι ότι ανάμεσα στην απορριπτική απόφαση της αποκεντρωμένης το 2018 και στην απόφαση του ΣτΕ το 2020 που ζητά να ανακληθεί η απόφαση της διοίκησης μεσολάβησαν δυο γεγονότα. Το ένα είναι η προσφυγή της εταιρείας στο ΣτΕ . Να σας θυμίσω ποιο είναι το δεύτερο, επαναλαμβάνω ανάμεσα στο 2018 και το 2020. Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2019 που ανακοίνωσε με επίσημο τρόπο ότι θα επεκταθούν οι εξορύξεις του χρυσού στην περιοχή της Θράκης. Να σας θυμίσω τι ακολούθησε λίγους μόνο μήνες μετά; Η απόφαση του ΣτΕ που ζητά ανάκληση της απορριπτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και εσείς ισχυρίζεστε ψευδώς ότι ευθύνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Σας άκουσα, δεν είπατε επί της ουσίας τίποτα για την απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης. Σας ρωτώ ευθέως θα την στηρίξετε; Ή αποτελεί εμπόδιο και θέλετε να απαλλαγείτε από αυτήν μέσω του ΣτΕ;
Επίσης θα σεβαστείτε το Περιφ. Χωροταξικό Πλαίσιο, που αποκλείει ρητά τις εξορύξεις χρυσού; Και για να μην έχετε καμία αμφιβολία διαβάζω ακριβώς τι προβλέπει για τις εξορύξεις χρυσού: «Με αυτά τα δεδομένα οι δραστηριότητες που θέτουν συνολικότερα ζητήματα ως προς την αναπτυξιακή φυσιογνωμία περιοχών και δημιουργούν ζητήματα ευρύτερων περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πρέπει να αποκλείονται». Το λέει ρητά και κατηγορηματικά… Σας ζητώ για άλλη μία φορά να πάρετε μία σαφή και ξεκάθαρη θέση για το αν ή όχι θα προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα. Σας κατέθεσα τις ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις των φορέων της Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας. Εσείς θα αναλάβετε τις ευθύνες σας ή θα κρύβεστε πίσω από αποφάσεις που εσείς οι ίδιοι με την πολιτική σας προκαλείτε, όπως αυτή του ΣτΕ;»

Διαβάστε ακόμη  Μία κίνηση καφετέριας στα Τρίκαλα που πρέπει να μιμηθούμε και στην Αλεξανδρούπολη