Σωματεία – Φορείς Αλεξανδρούπολης: Πραγματοποιήθηκε μαζικό συλλαλητήριο για άμεσα μέτρα προστασίας

Απέναντι στη στάχτη των καμένων, η ελπίδα βρίσκεται  στη μεγάλη συμμέτοχη του λαού της πόλης στη συγκέντρωση με σύνθημα ’’δεν πάει άλλο με την πολιτική που για τα κέρδη αφήνει απροστάτευτη τη ζωή ,τη περιουσία και το περιβάλλον!

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης το πολύ μαζικό συλλαλητήριο, μετά από κάλεσμα εργατικών σωματείων και φορέων της Αλεξανδρούπολης με σύνθημα «Δεν πάει άλλο!», όπου εκατοντάδες λαού και εργαζομένων ένωσαν τις φωνές τους διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και ουσιαστικής ενίσχυσης και αποζημίωσης όλων των πληγέντων από την καταστροφική φωτιά στον Έβρο.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Χιώνης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Έβρου όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως παρά τις εξαγγελίες τις κυβέρνησης για μέτρα στήριξης ο λαός της περιοχής πρέπει να αγωνιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις στη χώρα μετά από καταστροφές οι πληγέντες περιμένουν χρόνια τις κρατικές αποζημιώσεις.

Και σημείωσε: «Με την αποψινή μας συγκέντρωση εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους πυρόπληκτους σε όλη την έκταση του Νομού μας».

Ακόμα σημείωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις τοπικές διοικήσεις, καθώς τους βαραίνουν μεγάλες ευθύνες για την αδυναμία πρόληψης της καταστροφής, με μέτρα που είχαν επισημανθεί επανειλημμένα στο περιφερειακό και στο δημοτικό συμβούλιο.

 «…Είναι όλοι τους τόσο εκτεθειμένοι που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ανοίξει η πραγματική συζήτηση για τις φωτιές, για τα αίτια και τις ευθύνες, και για αυτό σήκωσαν όλον αυτόν τον κουρνιαχτό για τους μετανάστες εμπρηστές αθωώνοντας κάθε πολιτική επιλογή στη διαχείριση των δασών τόσα χρόνια, βγάζοντας από το κάδρο τις τεράστιες ελλείψεις και την πλήρη ανετοιμότητα».

Επίσης σημείωσε πως τα σωματεία απαιτούν να σταματήσουν οι εργασίες κοπής δέντρων στο Άλσος Φυτωρίου και να βρεθεί λύση ώστε και να κατασκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο, καταδικάζοντας παράλληλα τις συλλήψεις και απαιτώντας να αποσυρθεί κάθε ποινική δίωξη.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ακόμα η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων – Μαθητών Δήμου Αλεξανδρούπολης, Λίτσα Μακρυγιάννη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Έβρου, Δημήτρης Παγωνίδης και ο Προεδρος Β’ ΕΛΜΕ Έβρου Χάρης Κουσινίδης.

Ακολούθησε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά, ευθύνη του κράτους να δώσουνε λεφτά» και «Μέτρα προστασίας ζητάει ο λαός, να ζήσουμε στον τόπο μας αξιοπρεπώς».

Τα Σωματεία και οι φορείς διεκδικούν:

  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες για τις βασικές ανάγκες επιβίωσης χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση. 
  • Αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, αποθήκες, στάβλους, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για όλο τον εξοπλισμό. 
  • Να δοθούν τώρα ζωοτροφές σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό χρειαστεί, για να μπορέσουν να σιτίσουν τα ζώα τους. Αντίστοιχα, εξασφάλιση μελισσοτροφής για τους μελισσοκόμους. 
  • Πάγωμα και αναστολή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΑ, τράπεζες. Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών. 
  • Επιδότηση ενοικίου για όσους το έχουν ανάγκη και για όσο διαρκέσει η αποκατάσταση των κατοικιών. 
  • Ειδικό επίδομα θέρμανσης για τους κατοίκους των πυρόπληκτων οικισμών  που θερμαίνονται με ξυλεία.
  • Να στελεχωθούν τα Δασαρχεία με επιστημονικό προσωπικό για τα αντιπλημμυρικά έργα, την αναδάσωση, την προστασία του δάσους καθώς και με εργάτες από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας. Προσλήψεις στην Πυροσβεστική, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. 
  • Επαρκή και σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης. 
  • Να ξεκινήσουν όλα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης των ζημιών που έχουν γίνει στο δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης. 
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση. 

Το αμέσως  επόμενο διάστημα τα σωματεία θα δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους  με πρόσφορα υλικής βοήθειας που συγκεντρώνεται από τη μεγάλη προσφορά συνδικάτων από όλη τη χώρα ενώ σχεδιάζουν να βρεθούν στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές και να οργανώσουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων κα του λαού σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση φέρνει ένα νέο αντεργατικό έκτρωμα!