Σοβαρή καταγγελία: Η Κοιλάδα του ποταμού Έβρου σε κλοιό ανεμογεννητριών

Σε μια νέα σοβαρή καταγγελία προέβη η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Η οργάνωση κάνει λόγο «για περιβαλλοντικό έγκλημα, καλυμμένο με τον «πράσινο» μανδύα των ανεμογεννητριών, που σχεδιάζεται στον πολύπαθο Έβρο».

Αναλυτικά εξηγεί:

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνει η κοιλάδα του ποταμού Έβρου και ειδικότερα η παραποτάμια περιοχή ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα (!), του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου. Σε αυτή τη θέση, η οποία αποτελεί γνωστότατο και εξαιρετικά μεγάλης σημασίας μεταναστευτικό πέρασμα, γερμανική εταιρεία υπέβαλε μελέτη για την εγκατάσταση 41 ανεμογεννητριών (α/γ).

Στην ίδια τη μελέτη του έργου, από τις καταγραφές που έγιναν κατά τις εργασίες πεδίου για την ορνιθοπανίδα στην περιοχή έρευνας του ΑΣΠΗΕ, «βγάζουν μάτι» οι εξής αριθμοί:

2.200 (!!!) Κύκνοι (συνολικά και από τα τρία είδη – Αγριόκυκνος Νανόκυκνος, Βουβόκυκνος) κατά τους χειμερινούς μήνες. 2.250 Λευκοπελαργοί και 500 Μαυροπελαργοί, κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. 600 Καλαμόκιρκοι, 260 Σαΐνια, 30 Μαυρόγυπες, 210 Φιδαετοί, 75 Κραυγαετοί και πολλά ακόμα αρπακτικά πουλιά.

Κι ενώ, επομένως, είναι πασιφανές πως πρόκειται για έναν μεταναστευτικό διάδρομο με διέλευση δεκάδων χιλιάδων πουλιών (κάτι που ήταν ήδη γνωστό, δεδομένου ότι η Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ – περιοχή Natura 2000) Δέλτα Έβρου αποτελεί θεσμοθετημένο μεταναστευτικό πέρασμα – στενωπός), η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση του έργου «συμπεραίνει» πως με την τοποθέτηση συστήματος αποτροπής πρόσκρουσης (ορθότερα: εκδίωξης) πουλιών, όλα θα είναι «μέλι-γάλα»!

Όμως αυτό που θα συμβεί σε περίπτωση υλοποίησης του έργου θα είναι η δημιουργία ενός σαφέστατου «φραγμού» πάνω στη μεταναστευτική διαδρομή –σημειώνεται ότι άλλος ένας ΑΣΠΗΕ (ΠΛΑΤΟΡΑΧΗ) με 10 α/γ έχει ήδη αδειοδοτηθεί και άλλοι έχουν υποβληθεί για περιβαλλοντική αδειοδότηση ή/και έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγού. Σχετικά με την επίπτωση «φραγμού», η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), αναφέρει χαρακτηριστικά τα παρακάτω στο κατευθυντήριο κείμενο για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας:

«Τα μεταναστευτικά πτηνά επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις ανεμογεννήτριες, καθώς συχνά ταξιδεύουν σε μεγάλα σμήνη κατά μήκος προκαθορισμένων διαδρομών. Οποιαδήποτε εμπόδια «μπλοκάρουν» τις διόδους πτήσης τους, όχι μόνο θα προκαλέσουν θανατώσεις από πρόσκρουση, αλλά δύναται να τα υποχρεώσουν να δαπανήσουν κρίσιμα ενεργειακά αποθέματα με το να εκτρέπονται της πορείας τους ή να παρακάμψουν συνολικά απαραίτητους σταθμούς ξεκούρασης».

Τα περιβαλλοντικά δεδομένα, συνεπώς, είναι συντριπτικά προς την κατεύθυνση της απόρριψης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων/ΕΟΑ. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα αποτελέσει άλλη μια βαθιά μαχαιριά στο ήδη πολυτραυματισμένο σώμα της εβρίτικης Φύσης!