Σουφλί / Πρόσκληση συμμετοχής στη Δράση -Γνωρίζω τον τόπο μου 

Πρόσκληση σε δράση καταγραφής γεγονότων, ιστοριών της παράδοσης και του παρελθόντος εμπνευσμένα από ένα αντικείμενο από ένα κτίριο, από τον ίδιο τον τόπο και τους ανθρώπους του, κάνει το Σουφλί μέσω του Δήμου, της Ένωσης Επαγγελματιών, του Λυκείου Σουφλίου και του Μουσείου τα Γνάφαλα. “Ρωτήστε τους δικούς σας, τον παππού και τη γιαγιά και κλέψτε τους μια ιστορία. Ακολουθώντας σαν ιδέα τα θέματα που μας ενδιαφέρουν στη δράση αυτή και θέλουμε να συγκεντρώσουμε. Χρειαζόμαστε ένα τεκμήριο, ένα αντικείμενο, ένα κτίριο, μια φωτογραφία,  και ύστερα μια ιστορία, γράψτε μια με δύο παραγράφους για το αντικείμενο που επιλέξατε ή ηχογραφήστε , βιντεοσκοπήστε με το κινητό σας τον δικό σας άνθρωπο να σας λέει αυτή την ιστορία” σημειώνει στην ανακοίνωση της δράσης.

Αναλυτικά:
Τόπος

Τι είναι ο τόπος; Τι τον ορίζει; Τον οριοθετείς; Τον κατέχεις; 

Από πού είσαι; Τήνος είσαι ; Από πού έρχεσαι; Που θα πας; 

Είσαι ο τόπος σου. Οι πρόγονοι και οι ρίζες σου. Είσαι αυτά που διηγούνται οι παππούδες σου και όλα αυτά που περάσαν σαν έθιμα από γενιά σε γενιά και ακόμα τα τελετουργείς με ευλάβεια. Είσαι εσύ, αλλά είσαι και όλα αυτά και σε εποχές σαν και τη δική μας, η ανάγκη για να δούμε ποιοι είμαστε μετά από αυτή την απομόνωση και την βιαιότητα που βιώνουμε γύρω μας κρίνετε καθοριστική. Η ανάγκη να καθορίσουμε ποιοι είμαστε, να καταγράψουμε αυτές τις μνήμες και τις ιστορίες, να τις φυλάξουμε για να τις διαφυλάξουμε για τους επόμενους που θα ζήσουν σε αυτόν τον τόπο. 

Γυρίζω το βλέμμα λοιπόν προς τα εμένα και με κοιτάζω. Βλέπω στα μάτια μου, τα μάτια των γονιών μου, των θείων και των παππούδων μου, γνωστών και αγνώστων που με σημάδεψαν και με πλάσανε αυτό που είμαι σήμερα. Θυμάμαι και αναπολώ τις ιστορίες που άκουσα, τα «μασάλια» που με κοιμίσανε, που με φόβισαν, που με δίδαξαν. 

Ρωτήστε τους δικούς σας, τον παππού και τη γιαγιά και κλέψτε τους μια ιστορία. Ακολουθώντας σαν ιδέα τα θέματα που μας ενδιαφέρουν στη δράση αυτή και θέλουμε να συγκεντρώσουμε. Χρειαζόμαστε ένα τεκμήριο, ένα αντικείμενο, ένα κτήριο, μια φωτογραφία,  και ύστερα μια ιστορία, γράψτε μια με δύο παραγράφους για το αντικείμενο που επιλέξατε ή ηχογραφήστε , βιντεοσκοπήστε με το κινητό σας τον δικό σας άνθρωπο να σας λέει αυτή την ιστορία.

Διαβάστε ακόμη  Έβρος: Διεξαγωγή 41ης Εθνικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας «Αρχιμήδης»

Χρειαζόμαστε ονοματεπώνυμο του ομιλούντος, ηλικία, και το θέμα που θα συζητήσετε πριν από κάθε ηχοντοκουμέντο ή βίντεο. Τα στοιχεία αυτά δε θα χρησιμοποιηθούν αν δεν επιθυμείτε δημόσια αλλά χρειάζονται προς το παρόν για την αρχειοθέτησή τους. Και φυσικά τα στοιχεία επικοινωνίας αυτού που μας στέλνει το αρχείο σε περίπτωση που δεν είναι ο ίδιος.

Τα ντοκουμέντα που θα συγκεντρωθούν και θα εκτιμηθούν ώστε να δούμε αν μπορούν να μπουν στο χάρτη που θα φτιαχτεί, όσα τεκμήρια δεν χρησιμοποιηθούν στα μονοπάτια θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν σαν συνολική έκθεση παράλληλα με το άνοιγμα των μονοπατιών στο Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου «Τα γνάφαλα». 

Βρεθείτε με τους αγαπημένους σας, δώστε τους τον χρόνο να σας διηγηθούνε, ακούστε τους τελευταίους διασώστες αυτών των ιστοριών και συμμετέχετε και εσείς στην διάσωσή και μετάδοσή τους στο χρόνο.

Παρακαλούμε στείλτε τα τεκμήρια σας στη παρακάτω διεύθυνση ή στο μαιλ παρακάτω με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας ή δια ζώσης στο Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου «Τα γνάφαλα»

Φροντίστε την ποιότητα της φωτογραφίας και του ηχητικού ντοκουμέντου ή βίντεο. 

Πριν από κάθε βίντεο θα πρέπει να ακούμε το ονοματεπώνυμο του συνεντευξιαζόμενου, ηλικία και το θέμα συζήτησης εκτός και αν δεν επιθυμεί όπου θα σεβαστούμε την ανωνυμία του.

Ας συγκεντρώσουμε ένα αρχείο σύγχρονου λαογραφικού ενδιαφέροντος παρακαταθήκη για τις νέες γενιές της περιοχής.

Υπεύθυνη Δράσης—

Επιμελήτρια του Λαογραφικού Μουσείου Σουφλίου, Εικαστικός 

Μπουρουλίτη Δήμητρα 

Μπουρουλίτη Δήμητρα

6976767318 dbourouliti@gmail.com

Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου «Τα Γνάφαλα»

Ελ. Βενιζέλου 12, 68400 Σουφλί Έβρος 2554024168

Διοργάνωση

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΣΟΥΦΛΙΟΥ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Συνδιοργάνωση 

Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου “Τα Γνάφαλα”

Λύκειο Σουφλίου

Δήμος Σουφλίου