Στην Ορεστιάδα «εμφανίστηκε» την Τετάρτη η πρώτη επίσημη ενημέρωση των καταναλωτών για το “πλαφόν” που μπαίνει στην αγορά ηλιέλαιου, καλαμποκέλαιου και αλεύρων, από τα Super Markets. Στην είσοδο καταστήματος μεγάλης αλυσίδας S/M στην Ορεστιάδα, υπάρχει ήδη σχετική ενημερωτική αφίσα, για τις ποσότητες των ειδών αυτών, που καλούνται οι πελάτες να φέρνουν στο ταμείο, “για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων”, όπως αναφέρεται. Ανάλογες πληροφορίες, για «ανεπίσημο» πλαφόν σε κάποια προϊόντα υπάρχουν εδώ και μέρες και για σούπερ μάρκετ στην Αλεξανδρούπολη.

Το “πλαφόν” στην Ορεστιάδα προβλέπει έως τρεις συσκευασίες του 1 ή των 2 λίτρων για το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο και έως 2 συσκευασίες των 5 λίτρων για τα ίδια έλαια. Επίσης, στους καταναλωτές συστήνεται να αγοράζουν έως τρεις συσκευασίες (του ενός κιλού) αλεύρι. Να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί αυτοί μπαίνουν ανά συναλλαγή.

Την ίδια ώρα, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στα ράφια με τη ζάχαρη, η οποία έχει εξαντληθεί από τις αποθήκες των super markets και λείπει και από την τροφοδοσία τους τις τελευταίες ημέρες. Τραγική ειρωνεία να παρατηρείται έλλειψη σε ζάχαρη σε μια πόλη που υπάρχει εργοστάσιο ζάχαρης και ως γνωστόν παραμένει ανενεργό.  Θεωρείται βέβαιο ότι οι ίδιοι περιορισμοί θα ισχύσουν-εάν δεν ισχύουν ήδη- σε όλα τα super markets, σε μία κοινή προσπάθεια των εταιρειών να διαχειριστούν τα αποθέματα και τις παραλαβές τους κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών. “Είναι προτιμότερο να έχουν όλοι τα προϊόντα αυτά στις ποσότητες που πραγματικά χρειάζονται στην καθημερινότητά τους και όχι να γεμίζουν τις αποθήκες τους, στερώντας τα από άλλους που δεν θα έχουν καθόλου”, ανέφεραν στην ΕΡΤ Ορεστιάδας άνθρωποι από τον χώρο των super markets.


Γιατί οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ βάζουν όριο στις ποσότητες ανά πελάτη – Τι συμβαίνει σε «ηλεκτρονικό» επίπεδο

Ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, αλεύρι και ζάχαρη με πλαφόν πωλούνται πλέον και από τα φυσικά καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και cash & carry.

Από χθες «κόφτη» στο ηλιέλαιο, στο αραβοσιτέλαιο και στο αλεύρι έβαλε η ΑΒ Βασιλόπουλος. Στα καταστήματα της αλυσίδας – φυσικά και ηλεκτρονικά – μπορεί κάποιος να αγοράσει έως 3 συσκευασίες προϊόντων αραβοσιτέλαιου και ηλιέλαιου 1lt ή 2lt, ανεξαρτήτως μάρκας, έως 2 σπορέλαιου 5lt, ανεξαρτήτως μάρκας και έως 3 συσκευασίες στα άλευρα, για όλους τους τύπους.

Διαβάστε ακόμη  Η τοποθέτηση του Συλλόγου Γυναικών Αλεξανδρούπολης για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών

Ο όμιλος Metro που διαχειρίζεται τα καταστήματα Metro Cash & Carry και τα καταστήματα My market έχει θέσει πλαφόν στο ηλιέλαιο (έως τέσσερα τεμάχια για τις συσκευασίες του 1lt και 2 lt και έως ένα τεμάχιο για τις συσκευασίες των 5 lt).

Η αλυσίδα Κρητικός έχει βάλει όριο στην ποσότητα αγορών έως και πέντε τεμάχια στο ηλιέλαιο και στο αλεύρι από τα καταστήματά της καθώς και στη ζάχαρη.

Σε «ηλεκτρονικό» επίπεδο παραμένει το πλαφόν στην αλυσίδα Σκλαβενίτης, καθώς προς το παρόν δεν υφίσταται περιορισμός στις ποσότητες ανά πελάτη στα φυσικά της καταστήματα. Από χθες πάντως εκτός από το ηλιέλαιο και το αλεύρι μπήκε «κόφτης» και στις αγορές λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης στα τέσσερα τεμάχια για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και για επώνυμη λευκή ζάχαρη.

Υπενθυμίζεται ότι η Σκλαβενίτης μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος έχει επιβάλει πλαφόν 4 τεμαχίων στο ηλιέλαιο και στο αλεύρι στη συσκευασία του ενός κιλού.

«Ήδη, εμείς έχουμε καταγράψει από τις μεγάλες αλυσίδες τα αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα, υπάρχουν επαρκή αποθέματα για μήνες μπροστά μας για όλα αυτά τα προϊόντα. Δεν δικαιολογείται δηλαδή κανένας πανικός», ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Πλέον οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια έχουν υποχρέωση να δηλώνουν με συγκεκριμένη χρονική προθεσμία στην πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα αποθέματά τους αποθέματα σε:

α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,

β) λιπάσματα,

γ) ζωοτροφές,

δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών,

στ) ηλίανθο, και

ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Πηγή OT.GR