Στα «χαρακώματα» ΗΠΑ-Ρωσία για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης;

Ως «κλειδί των εξελίξεων» και «μήλον της έριδος» παρουσιάζουν και πάλι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διάφορα δημοσιεύματα, κυρίως του οικονομικού τύπου. Αφορμή, αυτή τη φορά, είναι η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στα μέρη μας, κάτι που, όπως αναφέρεται, προκάλεσε την «απάντηση» της Μόσχας, με την επαναλειτουργία του Ρωσικού Προξενείου στην Αλεξανδρούπολη.

Η πρόσφατη παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ στο λιμάνι της πρωτεύουσάς του Έβρου φαίνεται πως ερέθισε τα αντανακλαστικά της Ρωσίας, που, ως γνωστόν, διεκδικεί να έχει παρουσία στην περιοχή για τους δικούς της λόγους.

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο επισκέφθηκε από κοινού με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, για να επιθεωρήσουν τις εργασίας απομάκρυνσης της βυθοκόρου, που έγινε με χρηματοδότηση των ΗΠΑ, ο κ. Πάιατ είχε υπογραμμίσει επίσης τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.  Άλλωστε, ο κ. Πάιατ επισκέπτεται συχνά την Αλεξανδρούπολη και δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης για το ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του λιμανιού.

Η ανακοίνωση, λίγες μέρες μετά από αυτή την επίσκεψη, της επαναλειτουργίας, μετά από περίπου έναν αιώνα, του ρωσικού προξενείου στην Αλεξανδρούπολη, με τον Κων/νο Παλακίδη να αναλαμβάνει καθήκοντα επίτιμου προξένου, δεν θεωρείται από κάποιους ως τυχαίο γεγονός.

«Αυτή την στιγμή λαμβάνει χώρα μια τεράστια σύγκρουση στην περιοχή. Οι ΗΠΑ θέλουν να ανακόψουν με κάθε τρόπο την επέλαση της Ρωσίας. Ήδη η Μόσχα έχει επιφέρει τα πρώτα πλήγματα στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ μέσω της προσέγγισης με την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν το Αιγαίο ή τμήμα του και να υπάρξει ρωσική δίοδος. Όμως πρόκειται για ένα μεγάλο ρίσκο από την Αθήνα. Τι θα κερδίσει η χώρα μας; Το ζήτημα είναι ότι δεν πρέπει να κλείσουμε πόρτες στη Μόσχα, αλλά να έχουμε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ας το καταλάβουν αυτό κάποιοι στο Μ. Μαξίμου.

Είναι γνωστό ότι όποιος ελέγχει το Αιγαίο ελέγχει ταυτόχρονα τρεις θαλάσσιες περιοχές και μια τεράστια έκταση» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Η άποψη».