Στα χέρια της UBS η Credit Suisse με κυβερνητικές πλάτες

Τέλος στο τραπεζικό θρίλερ με παρέμβαση της ελβετικής κυβέρνησης για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οι λεπτομέρειες της εξαγοράς

Στην UBS περνά κι επισήμως η Credit Suisse σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αποφευχθεί ντόμινο τραπεζικής κρίσης, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα προτού ανοίξουν οι αγορές.

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι με κυβερνητική βοήθεια το τραπεζικό ντηλ ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 3,2 δισ. δολάρια. 

«Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση», επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών κολοσσών, που συγκαταλέγονται στο κλαμπ των 30 τραπεζικών ιδρυμάτων που είναι υπερβολικά σημαντικά για να πτωχεύσουν, έπρεπε να ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αρκέσει για να προλάβει τον γενικευμένο πανικό.

Εγγυήσεις και πιστωτική γραμμή

Η UBS θα έχει εγγύηση ύψους 9 δισεκατομμυρίων φράγκων από την κυβέρνηση που θα έχει τον ρόλο της ασφάλισης για την περίπτωση που θα ανακαλυφθούν προβλήματα σε ειδικά χαρτοφυλάκια της Credit Suisse, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί επίσης πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse, ενώ, από την πλευρά του η υπουργός Οικονομικών, Κάριν Κέλερ-Σούτερ υποστήριξε ότι εάν η Credit Suisse χρεοκοπούσε θα υπήρχαν σοβαρότατες επιπλοκές για τις αγορές.

Ο πρόεδρος της Ελβετίας, Αλέν Μπερσέ, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, τη σημασία της γρήγορης και χωρίς επιπλοκές συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι εκτυλίχθηκε, σήμερα, ένα πολύωρο θρίλερ με παζάρια ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρα.

«Αυτή η εξαγορά είναι η καλύτερη λύση για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (…) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Το χρονικό του θρίλερ

Η Κυριακή ήταν μια ταραχώδης ημέρα με τις αγορές και τον χρηματοπιστωτικό τομέα να παραμένουν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

Η αρχική προσφορά της UBS για αγορά της Credit Suisse με 1 δισ. δολάρια απορρίφθηκε από την υπό κατάρρευση τράπεζα και αμέσως μπήκαν σε κίνηση σκληρές διαπραγματεύσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με βασικό στόχο να επιλυθεί το ζήτημα πριν ανοίξουν οι αγορές, ιδιαίτερα οι ασιατικές που θα άνοιγαν νωρίτερα.

Στις πολλαπλές συσκέψεις που έγιναν κυκλοφόρησε και το σενάριο μερικής ή ολικής κρατικοποίησης της Credit Suisse, ωστόσο, μετά από κυβερνητική παρέμβαση η UBS ανέβασε κατά πολύ την προσφορά της για να ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο πιο μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ελβετίας.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται μια εφιαλτική εβδομάδα για την Credit Suisse, καθώς την Τετάρτη οι μετοχές της έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό, όταν ο μεγαλύτερος επενδυτής, η Saudi National Bank, ανακοίνωσε ότι δεν θα επενδύσει περαιτέρω χρήματα στην ελβετική τράπεζα. Την Παρασκευή οι μετοχές έπεσαν 8%, κοντά στα 1,86 ελβετικά φράγκα 

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών, των Silicon Valley Bank και Signature Bank, που πυροδότησαν την ανησυχία παγκοσμίως.

Αγωνία για τους εργαζόμενους

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μετά την εξαγορά της Credit Suisse οι θέσεις εργασίας αναμένεται να μειωθούν έως και κατά 10.000, με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών να κάνει ήδη έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας.

Πηγή: efsyn.gr