Στα χέρια Τούρκων φιλέτα στην Αλεξανδρούπολη ενώ ετοιμάζονται και για επιχειρήσεις!

Τα μάτια τους γούρλωναν στελέχη τραπεζών στην Αλεξανδρούπολη με Τούρκους που ήθελαν να καταθέσουν 1εκ ευρώ σε υποκατάστημα τράπεζας στην πόλη μας. Μίλησαν μάλιστα όπως λένε οι πληροφορίες με 2 τράπεζες και τελικά δεν έγιναν δεκτοί ως πελάτες αλλά η τρίτη τους δέχτηκε και μάλιστα για όσο διαρκούσαν οι συνομιλίες τους έκανε δώρο διαμονή σε σουίτα ξενοδοχείου στην Αλεξανδρούπολη. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι Τούρκοι είχαν στη διάθεση τους και έγγραφα που αποδείκνυαν τη νομιμότητα των χρημάτων. Σκοπός της μεταφοράς του μεγάλου ποσού σε ελληνικό λογαριασμό είναι η δραστηριοποίηση τους στην Αλεξανδρούπολη με δημιουργία επιχειρήσεων που θα σχετίζονται με τον τουρισμό και όχι μόνο.

Παράλληλα το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν πολλές πωλήσεις ακινήτων σε Τούρκους πολίτες, μια τάση που δεν είναι καινούργια αλλά φαίνεται πως αυξάνεται σταδιακά.

Την ίδια στιγμή άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα Τούρκων βρίσκεται σε συζητήσεις για αγορά ακριβού οικοπέδου λίγο έξω από την πόλη, για ανέγερση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας.

Σε πηγαδάκια ανθρώπων της αγοράς στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει έντονος προβληματισμός για την κινητικότητα αυτή καθώς εκφράζονται και εύλογες απορίες ως προς το κατά πόσο θα τονώσουν πραγματικά την τοπική οικονομία οι επενδύσεις αυτές εφόσον ολοκληρωθούν. Μόλις πριν λίγες μέρες στην έκθεση οικονομικού κλίματος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης αποτυπώθηκε το συμπέρασμα ότι ενώ ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών αυξάνεται, δε συμβαίνει το ίδιο και με τα χρήματα που αφήνουν στην αγορά καθώς έρχονται ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες μειωμένης οικονομικής δύναμης.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που εκφράζουν φόβους για εθνικά ζητήματα, χαρακτηριστικά επιχειρηματίας με καλή γνώση της αγοράς, σε επικοινωνία που είχαμε χθες μαζί του μας είπε μεταξύ άλλων ότι “την ώρα που πολλοί και στον Έβρο κάνουν τους Μακεδονομάχους και ετοιμάζονται για συλλαλητήρια, τα φιλέτα της πόλης περνάνε ή ετοιμάζονται να περάσουν σε χέρια Τούρκων και οι ίδιοι άνθρωποι κάνουν τα στραβά μάτια”.

Άλλος επιχειρηματίας μας υπενθύμισε το παράδειγμα γνωστής τράπεζας τουρκικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στη Θράκη και δανειοδοτεί με πολύ μεγαλύτερη ευκολία Μουσουλμάνους πολίτες ενώ δίνει ευκολότερα δάνεια για αγορές ακινήτων όχι όμως για κατασκευή ακινήτων που θα άφηνε σαφώς περισσότερα χρήματα στην περιοχή….

Ουσιαστικά πάντως κανείς δε μπορεί να πει μέχρι στιγμής αν η κινητικότητα που παρατηρείται μέχρι σήμερα και τα σχέδια Τούρκων για επιχειρηματική δραστηριοποίηση στην περιοχή μας, μπορεί να έχουν και άλλου είδους προεκτάσεις και κινδύνους ή απλώς πρόκειται για πολίτες της γειτονικής χώρας που θέλουν να ξεφύγουν από την πολιτική και κοινωνική καταπίεση του καθεστώτος Ερντογάν και αναζητούν διέξοδο δυτικότερα.