Στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες για να σωθεί το Δάσος της Δαδιάς.

Εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, του μοναδικού στην Ευρώπη οικοσυστήματος κινείται το πύρινο μέτωπο που κατακαίει από το μεσημέρι της Πέμπτης στο Σουφλί Έβρου.

Με το πρώτο φως του Ηλίου, ξεκίνησαν και πάλι οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στην μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Λύρα Σουφλίου.

Οι φλόγες εχθές το βράδυ έφτασαν στο πευκοδάσος, μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, που αποτελεί ένα από τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα δάση.

Οι πυροσβέστες δίνουν έναν υπεράνθρωπο αγώνα όλο το βράδυ, περνώντας δια πυρός και σιδήρου, ανάμεσα από τα μέτωπα των εστιών και τον πυκνό καπνό, έτσι ώστε να ελεγχθούν τα μέτωπα και να περιοριστεί η φωτιά.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, αν και οι καιρικές συνθήκες είναι μέχρι στιγμής καλές αφού στην περιοχή πνέουν ασθενείς άνεμοι, το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς. Νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής, η φωτιά έκαιγε στις παρυφές του δάσους, καίγοντας πυκνό πευκοδάσος, σε δύσβατο σημείο.

Τα μέτωπα είναι πολλά και διάσπαρτα μέσα σε ένα πυκνό – παρθένο δάσος δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων.

Η Πυροσβεστική έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της και αυτή τη στιγμή στο πυκνό δάσος επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 4  πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 πυροσβεστικά ελικόπτερα ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν μηχανήματα έργου του στρατού και υδροφόρες των δήμων.

Ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Κούκουρας μιλώντας στο Mega,  επεσήμανε ότι δίνεται μάχη για να οριοθετηθεί η φωτιά και το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες. 

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Περιορισμένη αρκετά είναι η ορατότητα αυτήν την ώρα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Ένα στρώμα καπνού έχει σκεπάσει την πόλη της Αλεξανδρούπολης που σε συνδυασμό με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες δημιουργούν μία αποπνικτική κατάσταση δυσφορίας. Το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί, εντός των επόμενων ωρών σύμφωνα με πληροφορίες της Π.Υ.Α (Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης).

Σε χειρότερη κατάσταση φυσικά βρίσκονται όλοι οι οικισμοί του Δήμου Σουφλίου, που βρίσκονται πολύ κοντά στα πύρινα μέτωπα της φωτιάς.

Πολίτες με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καρδιολογικά προβλήματα, ηλικιωμένοι, έγκυες και παιδιά, συνίσταται να κλείσουν τα παράθυρα των οικιών τους και σε καμία περίπτωση να μην κάνουν χρήση συστημάτων κλιματισμού.

Διαβάστε ακόμη  Μία κίνηση καφετέριας στα Τρίκαλα που πρέπει να μιμηθούμε και στην Αλεξανδρούπολη

Αναλυτικά οι οδηγίες για την αποφυγή εισπνοής καπνού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από  πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

O ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, συστήνει τη λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς:

  • Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.
  • Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, περιορίστε τις μετακινήσεις σας, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο δροσερό και καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:
    • Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα. Λειτουργήστε το κλιματιστικό με ανακύκλωση αέρα μόνο.
    • Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
    • Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).
    • Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίστε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.
  • Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.
  • Αν επιβάλλεται να μετακινηθείτε σε εξωτερικό χώρο, χρησιμοποιείστε μάσκα υψηλής προστασίας (π.χ. τύπου Ν95, FFP2, KN95).
  • Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
  • Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Τα εναέρια μέσα καθώς και οι πυροσβέστες δίνουν μία άνιση και υπεράνθρωπη μάχη με τα μέτωπα των εστιών της φωτιάς. Μια μάχη από την οποία ευχή όλων είναι να βγουν νικητές.

ΠΗΓΗ: avgi.gr, protothema.gr