Λίγα βήματα φαίνεται ότι απέχει η αποκάλυψη της ομάδας που παρακολουθούσε μέσα από το κινητό τηλέφωνο τον Χρήστο Σπίρτζη και δι’ αυτού την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Με προσωρινή διαταγή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διατάσσονται οι πάροχοι Wind, Vodafone και Cosmote να αναστείλουν την επεξεργασία καταστροφής των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία σχετίζονται με τους εμπλεκόμενους τηλεφωνικούς αριθμούς που έστειλαν ή έλαβαν τα κακόβουλα μηνύματα του Predator στο κινητό του πρώην υπουργού.

Ο πρόεδρος της Αρχής, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, αποκαλύπτει ότι η Wind (πάροχος του αριθμού που εμφανίζεται ως αποστολέας στο πρώτο μήνυμα) απάντησε ότι δεν ανευρέθη επικοινωνία από και προς τον αριθμό της Cosmote και αντίστοιχα η Vodafone (πάροχος του αριθμού που εμφανίζεται ως αποστολέας στο δεύτερο μήνυμα) ενημέρωσε ότι «ο εν λόγω αριθμός ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιηθεί».

Η προσωρινή διαταγή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Με βάση τις απαντήσεις των παρόχων η Αρχή σχολιάζει ότι η αποστολή των SMS έγινε με τεχνική «spoofing», η οποία επιτρέπει την τροποποίηση της πληροφορίας του αποστολέα ενός μηνύματος, όμως αφήνει ίχνη που σχετίζονται με πληρωμές διασυνδέσεων ή χρέωση υπηρεσιών και ενδεικτικά προτείνει να εξεταστούν στοιχεία δικτύου αποστολής και υπηρεσίες «Gateway».

Διαβάστε ακόμη  Θεματική εκδήλωση ΝΕ ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Έβρου στην Αλεξανδρούπολη

Ο πρώην υπουργός δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι η ΑΔΑΕ και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς πρέπει να ερευνήσουν τα δεδομένα ώστε να αποκαλυφθεί η διαδρομή των μηνυμάτων, σημειώνοντας ότι παρά τη χρήση ψεύτικων αριθμών είναι τεχνικά εφικτό να αποκαλυφθούν οι χρήστες από τη διαδικτυακή τους ταυτότητα, τις πληρωμές και τις διαδρομές που χρησιμοποίησαν για να κρυφτούν ή από τη χρονική στιγμή που στάλθηκαν τα μηνύματα μέσα από ανάλυση της χρήσης του δικτύου. Πρέπει επίσης να ερευνήσει εισαγγελέας τη διαδρομή του χρήματος με το οποίο πληρώθηκε η κατοχύρωση των δεκάδων διευθύνσεων που φιλοξένησαν το κακόβουλο λογισμικό.

Πηγή: efsyn.gr