Σταμάτησε η επιδότηση της ακτοπλοϊκής γραμμής της Σαμοθράκης. Αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και αυτοκινήτων  

Η επιδότηση της μοναδικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού της Θράκης με την ηπειρωτική Ελλάδα σταμάτησε από τις αρχές του μήνα – Τι ζητούν οι φορείς

Εμπόδια στην τουριστική ανάπτυξη της Σαμοθράκης βάζει η διακοπή της επιδότησης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κατά τη θερινή περίοδο.

Στο ακριτικό νησί της Θράκης, έναν από τους πιο όμορφους και ταυτόχρονα οικονομικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, διακόπηκε από τις αρχές του μήνα και μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου η επιδότηση της μοναδικής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός που έφερε σχεδόν διπλασιασμό του ατομικού εισιτηρίου και αύξηση κατά περίπου 20% στη μεταφορά οχήματος. Συγκεκριμένα, η τιμή που με την περσινή επιδότηση ήταν στα 9 ευρώ έφτασε τα 17 ευρώ, ακριβότερη μάλιστα κατά 2,5 ευρώ και σε σχέση με αυτήν που ίσχυε πέρσι χωρίς την επιδότηση. Αντίστοιχα, η μεταφορά ενός αυτοκινήτου κάτω των 4,25 μέτρων αυξήθηκε από τα 55 στα 64 ευρώ, ενώ μίας μηχανής από τα 14 στα 17 ευρώ. Και μπορεί η τελική τιμή μετά την αύξηση να θεωρείται μικρή, σε σχέση τουλάχιστον με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για άλλους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, δεν παύει όμως να λειτουργεί αποτρεπτικά για ένα νησί που προσελκύει κυρίως οικογένειες και νέους με πιο χαμηλό προϋπολογισμό διακοπών κι επιπλέον έχει να αντιπαρέλθει το κόστος της βενζίνης που απαιτείται για να φτάσει κανείς στην Αλεξανδρούπολη ακόμη και από τη Κεντρική Μακεδονία.

«Για μία πενταμελή οικογένεια η αύξηση είναι μία ή δύο βραδιές στο ξενοδοχείο ή το κόστος της βενζίνης για να γυρίζει στο νησί. Ο κόσμος όλα τα μετράει πλέον, καθώς τα εισοδήματα έχουν πέσει και η ακρίβεια είναι σε υψηλά επίπεδα. Εμείς ως κάτοικοι με το μεταφορικό ισοδύναμο παίρνουμε κάποια χρήματα πίσω. Αυτό, όμως, δεν λέει κάτι. Το θέμα είναι να δώσουμε κίνητρο στον επισκέπτη, που πρέπει να έχουν ένα φτηνό εισιτήριο. Ήδη, εξάλλου, η απόσταση για να ανέβει κάποιος στην Αλεξανδρούπολη είναι αποτρεπτική, όπως έγιναν τα διόδια και το πετρέλαιο. Το μόνο κίνητρο μπορεί να είναι η μείωση του εισιτηρίου. Έχουμε θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό, ενώ έχουμε κάνει έγγραφο προς τον υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, περιμένουμε να υπάρξει επίλυση του θέματος. Πιστεύω ότι κατ’ εξαίρεση ίσως να βγει έξτρα επιδότηση για το καλοκαίρι. Όμως το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά με τη δωδεκάμηνη επιδότηση, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να μιλάμε για έκτακτες χρηματοδοτήσεις. Πιστεύω ότι το δικαιούμαστε. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι φυλάμε Θερμοπύλες και είμαστε μέσα στα νησιά που διεκδικούν οι γείτονες», ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Νίκος Γαλατούμος.

Διαβάστε ακόμη  Γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη: Νεκρή 73χρονη μετά από 12 μαχαιριές από τον σύζυγό της

Νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις

Η αύξηση των ακτοπλοϊκών γραμμών είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων, προκειμένου να αυξηθεί η τουριστική κίνηση του νησιού που εκτός από την Αλεξανδρούπολη συνδέεται και με τη Λήμνο με το ίδιο δρομολόγιο. «Ένας προορισμός δεν μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο από ένα λιμάνι, αυτό της Αλεξανδρούπολης. Υπάρχει και η σύνδεση με τη Λήμνο, όμως τα δρομολόγια δεν έχουν συνεχή ανταπόκριση σε σχέση και τις αεροπορικές γραμμές. Οπότε είναι μονόδρομος τουλάχιστον δύο δρομολόγια από Καβάλα για να εξυπηρετείται η Μακεδονία και άλλα δύο από το Λαύριο, για να πιάσουμε την Αθήνα και την πιο νότια Ελλάδα. Αυτά μόνο θα μπορέσουν να δώσουν μία ώθηση στο τουριστικό προϊόν», τόνισε ο δήμαρχος.

Ικανοποιητική η κίνηση

Παρά τα εμπόδια η τουριστική σεζόν άνοιξε με τους καλύτερους οιωνούς, με καλή κίνηση ήδη από το Πάσχα. «Φάνηκε από τότε ότι θα πάμε καλά το καλοκαίρι. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος μάς τα χάλασε ο καιρός, όμως ήμασταν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Τώρα άρχισαν να έρχονται αρκετοί ξένοι τουρίστες, κυρίως από τα Βαλκάνια, Ρουμάνοι και Βούλγαροι, αλλά και από την Κεντρική Ευρώπη, Γάλλοι, Ιταλοί και Γερμανοί. Πέρσι είχαμε πολύ αυξημένη προσέλευση Ελλήνων τουριστών που εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί και φέτος. Πιστεύω ότι μπαίνουμε στον χάρτη των τουριστικών προορισμών. Θέλουμε όμως να επιμηκύνουμε τη σεζόν και για να γίνει αυτό πρέπει να βρούμε νέες συνδέσεις και κίνητρα», ανέφερε ο κ. Γαλατούμος, ο οποίος τόνισε πως η Σαμοθράκη εξακολουθεί να είναι ένας οικονομικός προορισμός, ιδανικός για εναλλακτικό τουρισμό, με εξαιρετικό πρωτογενή τομέα που εγγυάται αντίστοιχη ποιότητα στη γαστρονομία.

Πηγή.voria.gr