Στέφανος Ξενάκης: Οι κίνδυνοι των μικροβίων στο πλυντήριο ρούχων

Στο προηγούμενο άρθρο, ο Στέφανος Ξενάκης μας εξήγησε τα συμπτώματα της ανάπτυξης μικροβίων και μούχλας στο πλυντήριο μας.

Σε αυτό το άρθρο θα μας εξηγήσει ποια είναι αυτά τα μικρόβια αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε μετά από τον βιολογικό καθαρισμό του πλυντήριου, ώστε  να το διατηρήσουμε όσο πιο καθαρό γίνεται.

Όπως μας εξηγεί ο Στέφανος Ξενάκης, έκθεση από το Διεθνές Επιστημονικό Φόρουμ για την Υγιεινή του Σπιτιού, προειδοποιεί ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι αρκετές για να σκοτώσουν τα παθογόνα μικρόβια (όπως ο σταφυλόκοκκος και το Ε. coli) που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις, δερματίτιδες, γαστρεντερίτιδες και πνευμονίες.

Επίσης οι αλλεργιολόγοι γιατροί προειδοποιούν ότι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης που προκαλούν σε άτομα με αλλεργική προδιάθεση ανοσολογικές εκδηλώσεις (όπως άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα) δεν σκοτώνονται στις χαμηλές θερμοκρασίες.

«Τα ακάρεα αρχίζουν να νεκρώνονται μετά τους 35 βαθμούς Κελσίου» τονίζει η αλλεργιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας Καλλιόπη Κόντου – Φίλη.

«Τα μικρόβια και οι ιοί της γρίπης, του AIDS και της ηπατίτιδας πεθαίνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου (στα νοσοκομεία τα πλένουμε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 90 βαθμών), γιατί σε μικρότερες αντέχουν» λέει η λοιμωξιολόγος γιατρός, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κυριακή Κανελλακοπούλου.

«Μιλάμε για τα μικρόβια που υπάρχουν στη χλωρίδα του οργανισμού, όπως είναι ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος, τα μικρόβια των ρύπων και τα εντεροπαθογόνα μικρόβια (όπως η σαλμονέλα).Εάν όμως έχει κάποιος μέσα στην οικογένεια μια λοίμωξη (π.χ. μια διάρροια από σαλμονέλα), τα εσώρουχά του θα πρέπει να πλένονται χωριστά σε θερμοκρασίες 90 βαθμών Κελσίου».

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, εξηγεί ο Στέφανος Ξενάκης, ότι τα ρούχα που μπαίνουν με μικρόβια στο πλυντήριο του σπιτιού, όχι μόνο βγαίνουν με τα μικρόβια αυτά, αλλά τα μικρόβια μένουν μέσα στο πλυντήριο και μεταφέρονται με τις επόμενες πλύσεις σε άλλα ρούχα.

Ο βιολογικός καθαρισμός έρχεται για να απολυμάνει το πλυντήριο σας εύκολα και γρήγορα. Μετά τον καθαρισμό υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσετε το πλυντήριο σας όσο πιο καθαρό γίνεται.

Δείτε μερικές συμβουλές:

  • Αμέσως μετά τον καθαρισμό και την πλύση με το ειδικό φάρμακο να καθαρισθεί το φίλτρο και να γίνει μια πλύση στους 90’C
  • Η ποσότητα των ρούχων στον κάδο να μην είναι υπερβολική(να μένει ένα κενό στο επάνω μέρος)
  • Η θερμοκρασία πλύσης να είναι ανω των 40 βαθμών και όπου είναι δυνατόν 60 βαθμοί
  • Να επιλέγουμε πάντα πρόπλυση
  • Να μην χρησιμοποιούμε υγρά απορυπαντικά
  • Να προσθέτουμε CALGON ή σόδα πλύσης στη θήκη απορ/κού
  • Η δοσολογία απορυπαντικού και μαλακτικού να είναι η καθορισμένη που αναγράφεται στην συσκευασία(όχι μεγαλύτερη) και η μάρκα αν είναι δυνατόν κάποια επώνυμη και δοκιμασμένη
  • Μετά το τέλος της πλύσης βγάζουμε τα ρούχα αμέσως
  • Η πόρτα του πλυντηρίου να μένει πάντα ανοικτή όταν δεν λειτουργεί η συσκευή
  • Πλύσιμο της σαπουνοθήκης και καθαρισμός του φίλτρου τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο
  • Να προγραμματίζουμε μια πλύση τον μήνα στους 90 βαθμούς έστω και χωρίς ρούχα
  • Αν επαναληφθεί το φαινόμενο της δυσοσμίας ή για να μην ξαναεμφανισθεί προτείνουμε να εκτελείται ο  βιολογικός καθαρισμός μια φορά ετησίως

 

Φυσικά για τους φίλους του alexpoli.gr ο Στέφανος Ξενάκης δε θα μπορούσε να μη κάνει μια σημαντική προσφορά. Βιολογικός καθαρισμός πλυντήριου στο χώρο σας μόνο με 10 ευρώ!!! Καλέστε στο 2551080444 και ζητήστε την ειδική προσφορά!

Στέφανος Ξενάκης

www.stefanos-xenakis.gr

Εθνικής Αντιστάσης 118

68100

Αλεξανδρούπολη