«Ο πληθυσμός της Θράκης γερνά» δήλωσε στο www.ertnews.gr ο αναπληρωτής καθηγητής του ΔΠΘ, ο κος Κ. Ζαφείρης και σημείωσε ότι αυτό που θα πρέπει να προγραμματιστεί είναι κατάλληλες δομές και να υλοποιηθούν τέτοιες πολιτικές που θα βοηθήσουν τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.


Όπως υποστήριξε ο καθηγητής του ΔΠΘ το φαινόμενο είναι πολυ-παραγοντικό, με την ανεργία στα ύψη και αυξημένο τον αριθμό των νέων ανθρώπων που δεν αποφασίζουν να δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες δύσκολα ανατρέπεται. Βάσει των μετρήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια ο κος Ζαφείρης καταγράφει στην Ξάνθη περισσότερους νέους κατοίκους και στη Ροδόπη περισσότερους γερασμένους κατοίκους. Επίσης, στη Θράκη σημειώνεται το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην Ελλάδα μετά την Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη  Σύλληψη και πρόστιμο επειδή πουλούσε παράνομα 18 είδη οικιακής χρήσης


Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά μια ερευνητική προσπάθεια για να εξεταστεί ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη θνησιμότητα στην περιοχή. «Είναι άλλες οι ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του αγροτικού χώρου και άλλες οι ανάγκες του αστικού πληθυσμού» είπε και πρόσθεσε «Αλλιώς επιδρά το μορφωτικό επίπεδο και αλλιώς η απόκτηση εργασίας». Σε δύο χρόνια η μελέτη θα ολοκληρωθεί και θα δοθεί προς χρήση στο δήμο Κομοτηνής και στην Περιφέρεια για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών.