Την εμφάνισή της στην Αλεξανδρούπολη έκανε η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, το σύμβολο μνήμης των πεσόντων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς μοιράστηκε σε όσους παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις για την ημέρα νίκης κατά του φασισμού.
“Η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου συμβολίζει μπαρούτι και φωτιά. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, το μαύρο είναι θάνατος και το πορτοκαλί πόλεμος και αυτό σημαίνει ότι ο Ρώσος πολεμάει μέχρι το θάνατο για την ελευθερία” αναφέρει στο “Πρακτορείο 104,9 FM” ο επίτιμος πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κώστας Γκαμπαερίδης.
“Η κορδέλα ξεκίνησε από την Αγία Αικατερίνη τη Μεγάλη ή αλλιώς Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας ως περίβλημα του παρασήμου του Αγίου Γεωργίου. Από τότε έχει μείνει στο ρωσικό στρατό, τον τσαρικό πρώτα και τον σοβιετικό αργότερα, και σήμερα πια συμβολίζει την ημέρα νίκης κατά του φασισμού” τονίζει χαρακτηριστικά.
Για τις εκδηλώσεις που έγιναν, χθες, στην Αλεξανδρούπολη επισημαίνει ότι εκτός από την τελετή στο Μνημείο Τιμής των Ρώσων στρατιωτών στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε το “Αθάνατο Τάγμα”. “Πρόκειται για μία παρέλαση ανθρώπων που κρατούν τις φωτογραφίες των προγόνων τους, των παππούδων τους, των πατεράδων τους, των γιαγιάδων τους, όσων είχαν πάρει μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή έχασαν τη ζωή τους ή πολέμησαν, είτε είναι συγγενείς είτε συμπατριώτες. Γι’ αυτό και ονομάζεται αθάνατο τάγμα, επειδή ουσιαστικά δηλώνει ότι όλες οι ψυχές, μαζί με τους ζωντανούς, περπατούν σε αυτή την παρέλαση και θυμούνται εκείνες τις ημέρες” εξηγεί.
Ο κ. Γκαμπαερίδης υπενθυμίζει ότι σε εκείνα τα τραγικά γεγονότα έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά και ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα.
Μιλώντας, εξάλλου, για την παρουσία των ρωσόφωνων στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης εκτιμά ότι ξεπερνά τους επτά χιλιάδες ανθρώπους. “Είναι ρωσόφωνοι Έλληνες, οι οποίοι έχουν έρθει από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έχουν φέρει τις γιορτές, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Για πολλούς από εμάς, η ημέρα νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι η μεγαλύτερή μας γιορτή, γιατί κάθε οικογένεια έχει να θυμηθεί κάποιον που έχει χάσει σε αυτόν τον πόλεμο ή έχει πάρει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο. Οι Έλληνες πολέμησαν και εδώ στην Ελλάδα αλλά και εκεί στη Ρωσία στο πλευρό του ρωσικού στρατού” προσθέτει.
Σημείο αναφοράς των ρωσόφωνων Ελλήνων της Αλεξανδρούπολης αποτελεί, εξάλλου, το πολιτιστικό κέντρο “Ρώσικο σπίτι” που κατά τον κ. Γκαμπαερίδη ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009, ύστερα από πρωτοβουλία της Ιουλίας Γκαβρίλοβα και μετρά ήδη στο ενεργητικό του τις αδελφοποιήσεις της πόλης με την Αγία Πετρούπολη και το Σοσνόβυι Μπορ, τη φιλοξενία εκατοντάδων παιδιών από το Σοσνόβυι Μπορ κάθε καλοκαίρι στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, την πρόσφατη αδελφοποίηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με το Πανεπιστήμιο Αγίας Πετρούπολης και την αδελφοποίηση των επιμελητηρίων Αγίας Πετρούπολης και του Έβρου για μια συνεργασία στον εμπορικό τομέα.
Στους επόμενους στόχους του “Ρωσικού σπιτιού” με αφορμή και το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας 2016, περιλαμβάνονται το καλοκαιρινό φεστιβάλ “εμείς είμαστε ειρήνη” υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και το δημοσιογραφικό συνέδριο που θα γίνει τον Σεπτέμβριο με τη συμμετοχή πολλών δημοσιογράφων από τη Ρωσία και την Ελλάδα.