Στην Αλεξανδρούπολη ομάδα υπεργολάβων της Gastrade

Ομάδα υπεργολάβων της Gastrade επισκέφθηκε το λιμάνι και συναντήθηκε με τη νέα του διοίκηση για το θέμα της κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης

Μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς ή στις αρχές του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο δεσμευτικό market test για τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης που αναπτύσσεται από την  εταιρεία GASTRADE. Η οριστική επενδυτική απόφαση θα έχει ληφθεί μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέχρι το τέλος του 2022.

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν υποψήφιοι υπεργολάβοι, συνεργάτες της Gastrade με τη νέα διοίκηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σχετικά με το έργο, τις δυνατότητες του λιμανιού και τις υπηρεσίες που αυτό μπορεί να παρέχει.

Οπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, «στους υπεργολάβους παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες του λιμανιού σε ότι αφορά το έργο του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου». Η ομάδα των υπεργολάβων που προέρχονταν τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες ξεναγήθηκαν και στις εγκαταστάσεις του λιμανιού ενώ ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που υπάρχουν πλέον μετά την απομάκρυνση από το βυθό του της βυθοκόρου Ολγας. «Οι συγκεκριμένοι υπεργολάβοι αναμένεται να αναλάβουν κάποια κομμάτια του πρότζεκτ και αυτό ήθελαν συγκεκριμένα στοιχεία, προκειμένου να κάνουν τις κοστολογήσεις τους» πρόσθεσε ο κ. Χατζημιχαήλ.

Η πρώτη – μη δεσμευτική φάση – του market test ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ενώ είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Στη φάση εκείνη είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον 20 εταιρίες ζητώντας συνολικά τη δέσμευση 12,2 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ανά έτος, όταν οι τεχνικές δυνατότητες του έργου φτάνουν στα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.

Διαβάστε ακόμη  Μία «ανάσα» πριν την τουριστική σεζόν: Ούτε Έβρος Pass, ούτε Δαδιά Pass…

Η δεύτερη – δεσμευτική – φάση του market test θα αρχίσει τις επόμενες μέρες και θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2020, μετά την έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις 18 Ιουλίου 2019, των νέων Κατευθυντήριων Γραμμών για το έργο.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει και η μετοχική σύνθεση του σχήματος που θα υλοποιήσει το έργο. Όπως είναι γνωστό μέχρι τώρα, στο FSRU εκτός από την Gastrade, συμμετέχει με 20% η  GasLog που δραστηριοποιείται στις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενώ υπάρχουν συμφωνίες για συμμετοχή με 20% της ΔΕΠΑ και της βουλγαρικής BulgarTransGas. Σύμφωνα με πληροφορίες δε θα είναι έκπληξη αν τελικά ο 5ος μέτοχος, θα είναι η ρουμανική κρατική εταιρεία αερίου Rompetrol, χωρίς μέχρι τώρα πάντως να έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή της.

Η επένδυση για την ολοκλήρωση του έργου ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2022 το έργο να είναι έτοιμο και σε εμπορική λειτουργία προκειμένου να συνδεθεί τόσο με τον TAP όσο και με τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας Βουλγαρίας που θα έχει ολοκληρωθεί περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πηγή: ethnos.gr