Στην κινεζική SPI Energy πουλήθηκαν φωτοβολταϊκά και του Έβρου

Σε συμφωνία για την πώληση φωτοβολταϊκων έργων συνολικής ισχύος 7,5 MW προχώρησε το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) THERMI TANEO VENTURE CAPITAL FUND (TTF) με την εταιρεία κινεζικών συμφερόντων SPI ENERGY LTD.Το σύνολο των τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων βρίσκεται στη Β. Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, και είναι σε λειτουργία από το 2ο εξάμηνο του 2012.

Όπως σημειώνει το euro2day.gr το deal θα ολοκληρωθεί σε διάρκεια 18 μηνών, όταν και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, θυγατρικές εταιρείες της SPI ENERGY LTD θα αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών των εταιρειών που ανήκαν στο TTF.
Το σύνολο των τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων βρίσκεται στη Β. Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, και είναι σε λειτουργία από το 2ο εξάμηνο του 2012.
Η υπογραφείσα συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις που καθυστερούσαν λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατούσε στη χώρα μας.

Η SPI Energy LTD είναι μια μεγάλη κινεζική εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η SPI Energy αναπτύσσει και λειτουργεί έργα σε Κίνα, Ιαπωνία, Αμερική και Ευρώπη (Ελλάδα, Αγγλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία).

Το THERMI TANEO VENTURE CAPITAL FUND (TTF) συστάθηκε το 2008, είναι το μοναδικό Venture Capital Fund με έδρα στη Βόρεια Ελλάδα, επένδυσε αποκλειστικά σε «πράσινες» τεχνολογίες και σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ολοκλήρωσε την επενδυτική του περίοδο πραγματοποιώντας επενδύσεις σε 12 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ, στηρίζοντας έτσι την πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Το TTF έχει ως διαχειριστή την Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Επιχειρηματικών Συμμετοχών THERMI VENTURES ΑΕΔΑΚΕΣ, που επίσης συστάθηκε το 2008 και είναι η μοναδική εταιρεία ΑΕΔΑΚΕΣ με έδρα στη Βόρεια Ελλάδα και βοηθό διαχείρισης τη HELLENIC CAPITAL PARTNERS ΑΕΔΑΚΕΣ (HCP).
Όπως δήλωσε ο κ. Νικόλας Τακάς, Διευθυντής Επενδύσεων της THERMI VENTURES: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας, να δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της Κίνας σε παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μας. Από την πρώτη στιγμή της σύστασης του ΑΚΕΣ δώσαμε έμφαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ και δικαιωθήκαμε. Τα οφέλη μιας τέτοιας πώλησης είναι πολλαπλά για την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα αφού η επένδυση του ΤΑΝΕΟ στο TTF επιστρέφεται με υψηλή απόδοση και παράλληλα επιβεβαιώνεται η καλή πρακτική των ΑΕΔΑΚΕΣ και του θεσμού του Venture Capital στην Ελλάδα.
Η υπογραφή της συμφωνίας συμπίπτει χρονικά με την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα και δίνει ένα συμβολικό χαρακτήρα στην συμφωνία.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε η συμφωνία που πέτυχαν οι εταιρείες μας να αποτελέσει το έναυσμα για παρόμοιες συμφωνίες και σε άλλους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας τόσο με την Κίνα όσο και με άλλες χώρες και διεθνείς αγορές ώστε η οικονομία μας αλλά και η κοινωνία μας να εξέλθει από την πολυετή κρίση που την μαστίζει και να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης»

Διαβάστε ακόμη  Ακρίβεια: Πλήρης απουσία ελέγχων στην αγορά και μέτρα που δεν εφαρμόζονται