Υπέρ της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για το εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου στη Μαΐστρο Αλεξανδρούπολης, γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η εκπόνηση του ρυμοτομικού σχεδίου είναι εκ του νόμου απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου το εκκλησάκι, που έχει κατασκευάσει ιδιώτης, να τεθεί ως κοινωφελής χώρος υπό την κυριότητα του αρμόδιου δημόσιου φορέα, δηλαδή της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως.
Το συγκεκριμένο εκκλησάκι σφραγίστηκε το 2017 μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επειδή σύμφωνα με το σκεπτικό οι ιδιοκτήτες το «άνοιξαν» σε δημόσια λατρεία, ενώ ήταν ιδιωτικός ναός, ο οποίος, σύμφωνα με τον Νόμο έπρεπε να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις πνευματικές ανάγκες της οικογένειάς τους. Οι ιδιοκτήτες δίνουν τα τελευταία χρόνια τον δικό τους δικαστικό αγώνα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το τοπικό ρυμοτομικό συνιστά επιβολή απαλλοτρίωσης «παρά την αναμφισβήτητη εν τω παρόντι μη τέλεση πράξεων δημόσιας λατρείας», σημειώνοντας πως παραβιάζεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
Σύμφωνα με την απόφαση της Περιφέρειας, η σκοπιμότητα υλοποίησης του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, ανάγεται στο γεγονός ότι ο υφιστάμενος θρησκευτικός – λατρευτικός χώρος (ναΐδριο) έχει τεθεί σε δημόσια λατρεία, οπότε θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως αντίστοιχος κοινωφελής χώρος, σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία και να τεθεί υπό την κυριότητα του αρμόδιου δημόσιου φορέα (Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως), ύστερα από την απαλλοτρίωση των χώρου (μετά την πλήρη αποζημίωσή του σύμφωνα με το καθεστώς των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων).
Σύμφωνα με την Ειδική Πολεοδομική Μελέτη (Ρυμοτομικό Σχέδιο), προβλέπεται η δημιουργία οικοδομικού τετραγώνου με Ρυμοτομικές και Οικοδομικές γραμμές, χαρακτηρισμό Κοινωφελής – Θρησκευτικός χώρος, πεζόδρομοι περιμετρικά που διαχωρίζουν τον προς χαρακτηρισμό χώρο από την υπόλοιπη ιδιωτική έκταση, σύνδεση του χώρου με το υφιστάμενο κοινόχρηστο οδικό δίκτυο (δρόμος διανομής) και καθορισμό κανονιστικών όρων δόμησης.
Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και η τελική απόφαση θα ληφθεί σε δεύτερο χρόνο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και τα συναρμόδια υπουργεία.
Πηγή: gnomionline.gr