Στην τελική ευθεία η λειτουργία συστήματος ημιυπόγειων κάδων στην Αλεξανδρούπολη

Με την άφιξη σε λίγες μέρες του γερανοφόρου οχήματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την αποκομιδή απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών από τους ημιυπόγειους κάδους που θα τοποθετηθούν σε καίρια σημεία του, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης περνά σε μία νέα φάση σε ό,τι αφορά τον πολύ ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας, όπου αδιαμφισβήτητα υπάρχουν πολλά προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της παράδοσης ενός σύγχρονου απορριμματοφόρου από την εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ προς το Δήμο Αλεξανδρούπολης το πρωί της Πέμπτης 13/11, υπήρξε ενημέρωση για μία ακόμη σημαντική προσθήκη στον στόλο του Δήμου. Πρόκειται για ένα γερανοφόρο όχημα, επίσης απορριμματοφόρο, η προμήθεια του οποίου έχει εξασφαλισθεί μέσα από τον προϋπολογισμό του Δήμου.  Με το συγκεκριμένο όχημα θα γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών από τα υπογειοποιημένα συστήματα κάδων, τα οποία θα τοποθετηθούν τους επόμενους μήνες σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης.

Σε πρώτη φάση λοιπόν ο Δήμος έχει κινήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια 33 ημιυπόγειων κάδων συλλογής σύμμεικτων απορριμμάτων και 28 ημιυπόγειων κάδων συλλογής ανακυκλώσιμων. Ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τις 350.000 ευρώ.

Η εγκατάσταση συστημάτων ημιυπόγειων κάδων αστικών απορριμμάτων, προσφέρει μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα ανά κάδο, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τη λιγότερο συχνή αποκομιδή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και το κόστος αποκομιδής, η επαφή με τα απορρίμματα ελαχιστοποιείται ενώ δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου υπολείμματα. Παράλληλα η οπτική εικόνα της περιοχής βελτιώνεται, ενώ ελαχιστοποιείται η όχληση στο περιβάλλον και στην καθημερινότητα των δημοτών. Κατά συνέπεια η προμήθεια και η εγκατάσταση του συστήματος ημιυπογειοποίησης κάδων θα συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, στην αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, της εικόνας και της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Τα σημεία που θα τοποθετηθούν

Ο Δήμος έχει επιλέξει τα σημεία πιθανής χωροθέτησης των ημιυπόγειων κάδων λαμβάνοντας υπόψη την αξία της περιοχής και την ανάγκη βελτίωσης της αισθητικής της, την υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος αλλά και την δυνατότητα διέλευσης απορριμματοφόρου ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην οδό που θα χωροθετηθεί ο ημιυπόγειος κάδος. Η γενικότερη περιοχή η οποία θα καλυφθεί από το σύστημα είναι αυτή που οριοθετείται μεταξύ της Λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου νότια και Κ. Παλαιολόγου βόρεια καθώς και των οδών Εθν. Αντιστάσεως δυτικά και Σολωμού ανατολικά. Η τελική επιλογή των χώρων εγκατάστασης θα γίνει σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ώστε να διασφαλιστεί η ορθή τοποθέτηση των κάδων στα πεζοδρόμια ή αλλού, τα οποία αποτελούν κοινόχρηστους χώρους και επομένως να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών και των αναπήρων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι ημιυπόγειοι κάδοι θα είναι τυποποιημένης βιομηχανικής κατασκευής με επαρκή, αποδεδειγμένη και δοκιμασμένη λειτουργία στην Ελλάδα. Πρωτότυπα συστήματα ημιυπόγειων κάδων που δεν έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς δεν γίνονται δεκτά. Το σύστημα των ημιυπόγειων κάδων θα πρέπει να είναι στιβαρής, ανθεκτικής κατασκευής ώστε να διασφαλίζεται η μακρόχρονη χρήση του χωρίς προβλήματα. Ειδικότερα το υπέργειο τμήμα θα πρέπει να εμφανίζει ευχάριστο σχεδιασμό, ώστε να προσφέρει αρχιτεκτονική εναρμόνιση με τον περιβάλλοντα χώρο του σημείου εγκατάστασης.