Στο 1,04 το πετρέλαιο θέρμανσης στον Έβρο – Αναμένεται αύξηση στο επίδομα

Πτωτική πορεία ακολουθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στον Έβρο, κατά την πρώτη εβδομάδα από την έναρξη διάθεσής του. Εντωμεταξύ, σύμφωνα με αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται αύξηση στο ποσό του επιδόματος θέρμανσης (και) για την περιοχή μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, στις 15/10, η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στον Έβρο, έφτασε στο 1,059 ευρώ ανά λίτρο. Στις 20/10, η μέση τιμή είχε πέσει στο 1,04, καθώς η ζήτηση λόγω παρατεταμένης καλοκαιρίας είναι πεσμένη και οι πρατηριούχοι προσπαθούν να κάνουν τις τιμές τους όσο πιο δελεαστικές γίνεται.

Σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησής του για φέτος.

Αμέσως μετά, ενδεχομένως από την ερχόμενη εβδομάδα, εκτιμάται ότι θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των νοικοκυριών.

Το κονδύλι για το επίδομα θα είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 68 εκατ. ευρώ από 57 εκατ. ευρώ, ενώ οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

Διαβάστε ακόμη  Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο Δήμος Ορεστιάδας για τις ανεμογεννήτριες

1. Αύξηση του ύψους της επιδότησης. Από 16 λεπτά το λίτρο που είχε οριστεί τη σεζόν 2018-2019 σχεδιάζεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 18-20 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο.

2. Ενίσχυση των νοικοκυριών που κατοικούν στις περιοχές της πρώτης και δεύτερης κλιματικής ζώνης τα οποία αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση. Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει, πέρα από τον Έβρο, τα Γρεβενά, τη Δράμα, την Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τις Σέρρες και τη Φλώρινα ενώ η δεύτερη ζώνη την Αρκαδία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Καρδίτσα, το Κιλκίς, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Ξάνθη, την Πέλλα, τη Ροδόπη, τα Τρίκαλα και τη Χαλκιδική.

Με τις αλλαγές να εντοπίζονται στο ύψος του επιδόματος, δεν αναμένονται να αλλάξουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που καθιστούν κάποιον δικαιούχο του επιδόματος, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί το επίδομα στα τέλη του έτους και όχι αργότερα.