Στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης η Γιορτή Ποίησης 2019

Εκδήλωση λογοτεχνικού χαρακτήρα διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Έβρου την Κυριακή 17 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Αυτή γίνεται στο πλαίσιο της Γιορτής Ποίησης 2019, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το σπίτι της Αντουανέττας», το Ιστορικό Μουσείο, και τις Εκδόσεις Gutenberg.

Στη βραδιά θα παρουσιαστεί το έργο «Tα Άνθη του Κακού» του Σαρλ Μπωντλαίρ στη νέα μετάφραση του Γιώργου Κεντρωτή, με την εκδήλωση να αποτελεί αφιέρωμα στους Γάλλους και τους Έλληνες καταραμένους ποιητές, στους “άδοξους” ποιητές των αιώνων…

Ομιλητές:

Γιώργος Κεντρωτής, Κοσμήτορας της Σχολής Ιστορίας, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Γιούλη Ζήκα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Έβρου.

«Τα Άνθη του Κακού» διαβάζουν, μελοποιούν και τραγουδούν, μέλη και φίλοι του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Έβρου και του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το σπίτι της Αντουανέττας».

Μελοποίηση: Μπάμπης Τσακαλίδης
Τραγούδι: Κώστας Ζαζόπουλος, Γιάννης Τσαρσιταλίδης

Τα Άνθη του Κακού

Τα Άνθη του Κακού (πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικα Les Fleurs du Mal) είναι συλλογή ποιημάτων του Σαρλ Μπωντλαίρ, η οποία πρωτοκυκλοφόρησε σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις μεταξύ 1857 και 1868. Εξαιτίας της πρώτης έκδοσης, ο Μπωντλαίρ καταδικάστηκε για προσβολή της δημοσίας αιδούς, ενώ έξι από τα ποιήματα του απαγορεύτηκαν.

Το έργο αυτό, που σήμερα θεωρείται ως το κυριότερο του Μπωντλαίρ, ασχολείται με τους κατοίκους της μεγαλούπολης και την ανία που περιστασιακά αισθάνονται και βιώνουν. Επηρέασε το έργο του Ρεμπώ, του Βερλαίν και του Μαλαρμ, και αναγνωρίζεται σήμερα ως η απαρχή της μοντέρνας ευρωπαϊκής ποίησης.