Στο «κόκκινο» η αγωνία των τευτλοπαραγωγών του Έβρου

Δεν έχει τέλος η περιπέτεια και η αγωνία των τευτλοπαραγωγών του Έβρου, με φόντο το εργοστάσιο ζάχαρης της Ορεστιάδας, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα λειτουργήσει φέτος. Έτσι, οι παραγωγοί του νομού, με επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, θέτουν μία σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, ζητώντας να αποφευχθεί μία ακόμη κατάφωρη αδικία εις βάρος τους.

Όπως είναι γνωστό, μετά από καθυστερήσεις και διάφορα σενάρια για το μέλλον της ΕΒΖ, η εταιρία προκήρυξε διαγωνισμό για την εκμίσθωση των εργοστασίων της για διάστημα 28 μηνών προκειμένου και η φετινή παραγωγή (του 2019) να απορροφηθεί στις εγκαταστάσεις της από τον επικρατέστερο κατά τον διαγωνισμό μισθωτή, αλλά και τη συνέχιση της καλλιέργειας για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Ωστόσο, στην προκήρυξη αυτή, δυστυχώς, ΔΕΝ περιλαμβάνεται  το εργοστάσιο της Ορεστιάδας (αλλά μόνο αυτά των Σερρών και του Πλατέως).

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μία σειρά από ερωτήματα στους παραγωγούς του νομού Έβρου, όπως:

-Από την στιγμή που δεν θα μισθωθούν οι εγκαταστάσεις της Ορεστιάδας, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον επενδυτή τις μέρες που απαιτούνται ώστε να απορροφηθεί η φετινή παραγωγή και στη συνέχεια να μεταφορτωθούν τα τεύτλα για το Πλατύ; (όπως γινόταν σε ανάλογες περιπτώσεις ως σήμερα).

Διαβάστε ακόμη  ZANTE FERRIES: Τροποποιούνται τα δρομολόγια της εταιρείας έως την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου λόγω της συμμετοχής στην απεργία της ΠΝΟ

-Έχει προβλεφθεί ο τρόπος μεταφοράς του προϊόντος από την Ορεστιάδα χωρίς να επιβαρυνθεί ο παραγωγός με το κόστος μεταφοράς, εξεύρεση μεταφορικού μέσου και τα λοιπά; (Τα έξοδα μεταφοράς καλύπτονται ως σήμερα από τον μεταποιητή χωρίς την εμπλοκή του παραγωγού σε όποιο εργοστάσιο ήταν σε λειτουργία).

-Θα μπορέσουν οι αγρότες Έβρου-Ροδόπης να σπείρουν τεύτλα κατά την νέα καλλιεργητική περίοδο (2020) με τους όρους που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τα έξοδα μεταφοράς σε έτερο εργοστάσιο εκτός της Ορεστιάδας σε περίπτωση που δεν τεθεί αυτό σε λειτουργία;

Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους οι τευτλοπαραγωγοί, «θεωρούμε σκόπιμο να μην αποκλειστεί η περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης από την δυνατότητα καλλιέργειας τεύτλων η οποία αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια για την περιοχή, όταν μάλιστα υπάρχει η εκφρασμένη βούληση της κυβερνήσεως για τη συνέχεια της καλλιέργειας ζαχαροτεύτλων στη χώρα διασφαλίζοντας τη συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το επόμενο έτος (80€/στρ).

Εν κατακλείδι είναι αναγκαίο να σημειωθεί το έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών για την εν λόγω καλλιέργεια. Για αυτόν τον λόγο ευελπιστούμε για την ενασχόληση σας με τα παραπάνω δίνοντας λύσεις έτσι ώστε να αποφευχθεί αυτή κατάφωρη αδικία σε βάρος των αγροτών του Έβρου και της Ροδόπης. Παρακαλούμε όπως μας κρατήσετε ενήμερους για τις όποιες εξελίξεις».