Στο «μικροσκόπιο» ο Εβρίτικος λύγκας, ‘ο φαντομάς’ των βουνών

Ένα αιλουροειδές – ‘φάντασμα’, που κατατάσσεται στα «κρισίμως κινδυνεύοντα» είδη της χώρας μας θα αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης έρευνας που θα πραγματοποιήσει στην οροσειρά του Έβρου και της Ροδόπης επιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον πανέμορφο και ακριβοθώρητο βαλκανικό λύγκα, το τρίτο μεγαλύτερο αρπακτικό της Ευρώπης, μετά την αρκούδα και τον λύκο.
Στα βουνά του Έβρου, στη Θράκη, οι χωρικοί ήταν περισσότερο εξοικειωμένοι με το λύγκα, τον οποίο ονομάζουν «σαρί γκουτζούκ» (σαρί= κοκκινωπός, γκουτζούκ= κοντή ουρά). Οι κτηνοτρόφοι ανέφεραν ότι οι εμφανίσεις του λύγκα ήταν σπάνιες, ήδη, από τις δεκαετίες 1950-1960. Οι ντόπιοι ανέφεραν, επίσης, ότι ήταν αρκετά εξοικειωμένοι και με το κλάμα του λύγκα και οι βοσκοί πίστευαν ότι ο λύγκας φόβιζε και έδιωχνε μακριά το λύκο, ο οποίος ήταν κυρίως υπεύθυνος για τις ζημιές στα κοπάδια. Τα τελευταία δύο άτομα λύγκα στην περιοχή του Έβρου παρατηρήθηκαν από ντόπιους κτηνοτρόφους στο τέλος υης δεκαετίας του ’60.

Τις τελευταίες δεκαετίες δύο προγράμματα για τον λύγκα στον ελληνικό χώρο – ένα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1991 και ένα από την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» το 2003- προσπάθησαν να ακολουθήσουν τα ίχνη του και να ρίξουν λίγο φως στην άγνωστη ζωή του. Ένας από τους ερευνητές που συμμετείχε και στα δύο ερευνητικά προγράμματα και θα συμμετέχει και στο νέο του ΑΠΘ, ο ζωολόγος και υποψήφιος διδάκτορας Θεόδωρος Κομηνός, έχει συγκεντρώσει πολύτιμα στοιχεία για τον λύγκα στην Ελλάδα. Εδώ και πολλά χρόνια 16 χρόνια προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες από μαρτυρίες (έχει ήδη πάρει περισσότερες από 1.000 συνεντεύξεις) και παρατηρήσεις κυρίως από τη Βόρεια Πίνδο και τα βουνά της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η νέα έρευνα

Την άδεια έρευνας για τη διερεύνηση της παρουσίας και της μελέτης των οικολογικών απαιτήσεων του βαλκανικού Λύγκα (Lynx lynx balcanicus) στην Ελλάδα, στον υποψήφιο διδάκτορα κ. Θεόδωρο Κομνηνό, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Γιουλάτο Διονύσιο και σε συνεργασία με το Τμήμα Ζωολογίας της Βιολογικής Σχολής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, έδωσε πρόσφατα η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ με διάρκεια ως τα τέλη Ιουλίου του 2018.

Η διδακτορική έρευνα προβλέπεται να διεξαχθεί σε όλη την ορεινή Ελλάδα, από την Στερεά Ελλάδα και βόρεια με επίκεντρο τα βουνά της Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και στην οροσειρά της Ροδόπης και του Έβρου.
Στα πλαίσια της έρευνας, θα μελετηθεί η παρουσία του Ευρασιατικού Λύγκα, που προστατεύεται πλήρως στην Ελλάδα. Το είδος κατατάσσεται στα «Κρισίμως Κινδυνεύοντα» στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλωτών της Ελλάδας και προστατεύεται αυστηρά από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και από το Ελληνικό Δίκαιο. Προστατεύεται επίσης από τη Σύμβαση CITES και την Σύμβαση της Βέρνης.
Αναφορικά με τη μεθοδολογία της έρευνας, θα γίνονται διαδρομές σε δασικούς δρόμους κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τα πόδια μετά από βροχή ή χιονόπτωση για την καταγραφή, κυρίως, ιχνών, αλλά και διαδρομές σε δασικούς δρόμους κατά τη διάρκεια της νύχτας με αυτοκίνητο. Θα γίνει επίσης καταγραφή επιθέσεων σε οικόσιτα και άγρια ζώα και εξέταση των νεκρών ή πληγωμένων ζώων, ενώ προβλέπεται η τοποθέτηση σε επιλεγμένα σημεία, καταγραφικών μηχανών (ψηφιακών καταγραφικών) για την αυτόματη φωτογράφηση των ζώων που διέρχονται μπροστά από αυτές.

Πηγή: Εφημερίδα Γνώμη