Στο μικροσκόπιο του ΤΕΕ τα αίτια της κατάρρευσης της γέφυρας στη Ροδόπη

Θέμα ημερών είναι η οριστικοποίηση των επιστημόνων που θα αποτελούν την ομάδα εργασίας του ΤΕΕ Θράκης, η οποία και θα διερευνήσει τα αίτια της κατάρρευσης της γέφυρας Κομψάτου στο Δήμο Ιάσμου στη Ροδόπη, ενώ θα εκπονήσει και μελέτη για την αποκατάσταση της γέφυρας.

Η ομάδα εργασίας θα αποτελείται από 5 έως 7 άτομα και θα αφορά αρκετές ειδικότητες εμπειρογνωμόνων Μηχανικών, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Δημήτρης Λουρίκας.

«Έχουμε ζητήσει να μην μετακινηθεί η γέφυρα, γιατί όλα θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης. Έχουμε και την μελέτη της γέφυρας, από την αρχή της δεκαετίας του ενενήντα όταν κατασκευάστηκε. Αυτό που δεν έχουμε είναι η πλήρη αλληλογραφία, για τις παρεμβάσεις που έγιναν στη γέφυρα, όταν προέκυψε πρόβλημα καθίζησης, μετά τις πλημμύρες του 1996, όταν ο ποταμός Κομψάτος παρέσυρε την Σιδηροδρομική γέφυρα. Τα στοιχεία πάντως θα μελετηθούν όλα τεχνικά και θα βγει το πόρισμα», υπογράμμισε ο κ. Λουρίκας.
Σχολιάζοντας ισχυρισμούς που θέλουν να μην ανακατασκευάζεται η γέφυρα στο ίδιο σημείο, λόγω του ότι υπάρχει στροφή και στο σημείο, λόγω των μαιανδρισμών του ποταμού, τα νερά του παρουσιάζουν ορμητικότητα, καθώς δεν προβλέφθηκε, η κατασκευή αναβαθμού, η οποία θα ανέκοπτε την μεγάλη ορμή του ποταμού. Μάλιστα μια τέτοια παρέμβαση ζητούσαν επίμονα και οι τεχνικοί για την ασφάλεια και ευστάθεια της Σιδηροδρομικής γέφυρα.

Διαβάστε ακόμη  Ανάβει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα

Σημειωτέον πως όπως στην παλιά τσιμεντένια γέφυρα, υπάρχουν δύο αναβαθμοί