Στο μισό οι εκτάσεις των καπνών στην Θράκη

Με 3.920 τόνους, σε σύγκριση με τους 8.100 της περσινής χρονιάς, φαίνεται να «κλείνει» η χρονιά για την παραγωγή καπνών στην περιοχή της Θράκης. Παράγοντας στην αρνητική αυτή απόδοση φαίνεται να ήταν και η νεκρωτική ίωση της ντομάτας, η οποία αποτέλεσε απροσπέλαστο εμπόδιο για τους παραγωγούς.

Σε πιο ευχάριστα νέα, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ήταν η πρώτη που υπέβαλε πρόταση στην πράξη «Εκπόνηση θεματικών σχεδίων διαχείρισης για τον τομέα της γεωργίας σε προστατευόμενες περιοχές της ΠΑΜΘ», στο πλαίσιο πρόσκλησης του Υπομέτρου 7.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα, το υπουργείο διαμόρφωσε δέκα ομάδες προστατευόμενων περιοχών, δημιουργώντας ένα αναπτυξιακό και συνάμα φιλοπεριβαλλοντικό μέτρο για τον πρωτογενή τομέα.

Στην ΠΑΜ-Θ υπάρχουν δύο ομάδες: Η μία περιλαμβάνει περιοχές σε Ροδόπη και Έβρο, συμπεριλαμβανομένης της Σαμοθράκης, και η άλλη στους νομούς Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Διαβάστε ακόμη  Στο Williams College των ΗΠΑ με υποτροφία ο 18 χρονος Αλεξανδρουπολίτης Αν. Βασιλειάδης

Φιλοπεριβαλλοντικές γεωργικές δράσεις και πρακτικές

Το έργο αφορά την εκπόνηση ενός θεματικού Σχεδίου Διαχείρισης για την εξειδίκευση της περιβαλλοντικής διαχείρισης για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τα αγροτικά οικοσυστήματα στις προστατευόμενες περιοχές των δύο γεωγραφικών ομάδων.

Στο πλαίσιο της εκπόνησης των δύο σχεδίων, θα μελετηθούν οι επιδράσεις της αγροτικής δραστηριότητας στη βιοποικιλότητα και θα σχεδιαστούν εξειδικευμένες φιλοπεριβαλλοντικές γεωργικές δράσεις και πρακτικές, με πρόβλεψη τήρησης δεσμεύσεων, υποχρεωτικού ή εθελοντικού χαρακτήρα από τους αγρότες, οι οποίες θα ενισχυθούν μέσω του ΠΑΑ.

Με στοιχεία από το ypaithros.gr