Από το μεσημέρι της Τρίτης, που κορυφώθηκε το πλημμυρικόφαινόμενο στον οικισμό των Λουτρών, μέχρι το πρωί της Τετάρτης, μεσολάβησαν περίπου 24 ώρες. Τόσες χρειάστηκε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης για να μεταβεί στον οικισμό και να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής. Επιπλέον, σήμερα κατάφερε να μιλήσει στα συνηθισμένα ΜΜΕ που συμπαθεί, λέγοντας πως στοχεύει στην κήρυξη όλου του Δήμου σε κατάσταση ανάγκης και συστήνοντας … υπομονή και οικονομία σε όσους κατοίκους αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το νερό, καθώς υπάρχει σοβαρή βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΥΑΑ, από τις χθεσινές λάσπες, που ίσως το καθιστά επικίνδυνο για μόλυνση! 

Οι κάτοικοι των Λουτρών, από χθες το μεσημέρι και μέχρι αργά τη νύχτα, πάλευαν μόνοι τους με τα λασπόνερα που μπήκαν μέσα στα σπίτια τους, αφού είχαν παρασύρει μέχρι και τις γέφυρες στο διάβα τους. Οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα της Δέλτα Τηλεόρασης χθες το απόγευμα ήταν συγκλονιστικές, με τους κατοίκους να είναι σε απόγνωση και να ζητούν την παρέμβαση και τη βοήθεια των αρμοδίων. Τελικώς, σήμερα τα συνεργεία του Δήμου βρέθηκαν στον οικισμό με μηχανήματα, ενώ ξεκινά η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών σε σπίτια και οικοσκευές. 

Σε ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται πως  για τις οικοσκευές , οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην ενότητα«Καταγραφή ζημιών σε οικίες» να βρίσκουν την απαραίτητη πληροφόρηση, τη σχετική αίτηση και τις υπεύθυνες δηλώσεις και να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη διεύθυνση info@alexpolis.gr ( τηλ. επικοινωνίας 2551088145-2551088146-2551088149 ). Επίσης, μπορούν να καλούν στη γραμμή δημότη 2551022222 επιλογή «4» για καταγραφή ζημιών σε νοικοκυριά και στην επιλογή «5» για να αναφέρουν ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο, αγροτική οδοποιία.

Διαβάστε ακόμη  Πανελλαδικές εξετάσεις: Ο αριθμός εισακτέων και η ελάχιστη βάση εισαγωγής ανά σχολή

 Σε κάθε περίπτωση πλημμυρισμένης οικίας, ο ιδιοκτήτης πριν να προχωρήσει στην αποκατάσταση, πρέπει να αποτυπώσει με κάθε πρόσφορο μέσο το μέγεθος της καταστροφής (φωτογραφίες, βίντεο, ύψος νερού εντός του κτιρίου, κατεστραμμένα δομικά στοιχεία και υλικά), καθώς και να διατηρήσει κατά το δυνατόν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την οικία του.

Σε δική της ανακοίνωση, η ΠΕ Έβρου αναφέρει πως οιιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (βιομηχανικές-βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και άλλες επιχειρήσεις) που επλήγησαν από την έντονη βροχόπτωση στις 12 Ιανουαρίου 2021, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση καταγραφής ζημιών στην Επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: cp.evros@pamth.gov.gr, ή στο Fax  25510 23223, 82409, ή αυτοπροσώπως στην Καραολή και Δημητρίου 40, στον 3ο όροφο (3ο γραφείο), κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 2551 3 50580, -581.