Στο  πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Jardin Pedagogique, Gaspillage Alimentaire»  το 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης 

Tο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Jardin Pedagogique, Gaspillage Alimentaire», διετούς διάρκειας, εγκρίθηκε κατά το σχολικό έτος 2020-21 με τη συμμετοχή τεσσάρων σχολείων, ένα εκ των οποίων είναι το 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης. Τα σχολεία των εταίρων του προγράμματος είναι το ένα από τη Γαλλία, συγκεκριμένα οι γυμνασιακές τάξεις του επαγγελματικού Κολλεγίου  Les  Rosiers της πόλης Lisieux και δύο σχολεία από τη Ρουμανία, το Scuola Gimnaziala από την πόλη Giurgiu και
το Scuola Gimnaziala, Nr 1, από την πόλη Ticleni .  

Εξαιτίας της πανδημίας, η υλοποίησή του ανεστάλη κατά τον πρώτο χρόνο και αποφασίστηκε η χρονική του επέκταση για τα έτη 2021-22 και 
2022-23.   Παρά τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις, μετά από ένα διάστημα μεγάλης αβεβαιότητας για την πορεία του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε τελικά, από τις 4 έως τις 7 Απριλίου, η πρώτη διεθνική συνάντηση του προγράμματος στην Αλεξανδρούπολη.

   Το 2ο Γυμνάσιο υποδέχτηκε στον χώρο του, τους 35 ξένους μαθητές  με τους εννέα συνοδούς τους, παρουσίασε και έκανε γνωστή στους ξένους φίλους την πόλη μέσα από τα ιστορικά της κτήρια και τις φυσικές της ομορφιές, φρόντισε κι εργάστηκε για να έχουν όλοι οι εταίροι μια πανέμορφη εμπειρία από τη διαμονή και την επίσκεψή τους στην Αλεξ/πολη και στη γύρω περιοχή.

  Όπως συμβαίνει συνήθως κατά τις διεθνικές συναντήσεις στο πλαίσιο των  Erasmus+, οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να «ανοίξουν» το σχολείο τους στην τοπική κοινωνία, να συνεργαστούν και να μάθουν από τους άλλους, αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους. Επίσης εργάστηκαν επικεντρωμένοι πάνω στους ενδιαφέροντες άξονες του προγράμματος: την αξία της υγιεινής διατροφής και τους τρόπους με τους οποίους την εξασφαλίζουμε, καθώς και τη μείωση της διατροφικής σπατάλης.
      Ταυτόχρονα, η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής συνείδησης, η αντίληψη της κοινότητας των προβλημάτων και των λύσεων, η αλληλεγγύη και η φιλία, η κατανόηση και η αποδοχή του διαφορετικού, η δημοκρατία και η ειρήνη είναι οι υψηλές αξίες τις οποίες πάντα καλλιεργούν τα προγράμματα ανταλλαγών Erasmus+.
      Δίπλα μας βρέθηκαν παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, όπως το ελαιοτριβείο «Κύκλωπας», η επιχείρηση «Τα χειροποίητα της Βασούλας» με την ευγενική χορηγία της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, οι επιχειρήσεις επεξεργασίας και παραγωγής μεταξωτών υφασμάτων του κ. Μουχταρίδη, του κ.Μπουρουλίτη και του κ.Τσακίρη στο Σουφλί καθώς και πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι, όπως το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Σημαντική η συνδρομή στην τελετή υποδοχής  από το Αρχείο Μουσικολαϊκής Παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης με την παιδική χορωδία του υπό τη διεύθυνση της μουσικού κ. Χριστίνας Μπαρμπαγιάννη. Τους ευχαριστούμε όλους για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που πρόσφεραν στους επισκέπτες μας προβάλλοντας όψεις της ζωής και του πολιτισμού της περιοχής μας.  Για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος,  πολύτιμη στάθηκε η βοήθεια του κ. Άγγελου Κατσιάνη, γεωπόνου καθηγητή του 2ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης, της κ. Καρακύργιου Κωνσταντίνας, φιλολόγου καθηγήτριας του Γυμνασίου Φερών και της κ. Τσαταλμπασίδου Μαρίνας, που κατέθεσε την πρόταση και ήταν αρωγός της  προσπάθειάς μας σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης.
   Ξεχωριστά ευχαριστούμε τον Δήμαρχο της πόλης μας, κ. Ι. Ζαμπούκη, που καλωσόρισε με εγκαρδιότητα την αντιπροσωπεία των ξένων επισκεπτών στο Δημαρχείο κι επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον συζητώντας μαζί τους τους στόχους της συνάντησης και του προγράμματος.        Τέλος, ευχαριστούμε τη Διεύθυνση, τον σύλλογο διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και    Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου για τη μεγάλη συμβολή τους στην υλοποίηση της συνάντησης. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες προς όλους.

Διαβάστε ακόμη  Διδυμότειχο: Ζευγάρι ηλικιωμένων δώρισε ποσό άνω των 100.000 ευρώ στο Νοσοκομείο – Πως θα αξιοποιηθεί

Οι προσκεκλημένοι μας έφυγαν όλοι με άριστες εντυπώσεις από την πόλη και τους Έλληνες που τους υποδέχτηκαν θερμά. Στη βραδιά αποχαιρετισμού ακούστηκαν φράσεις όπως «είστε τυχεροί που ζείτε σε αυτή την υπέροχη χώρα» ή « αποκτήσαμε νέους κ πολύτιμους φίλους», «μας προσφέρατε εμπειρίες αξέχαστες, σας ευχαριστούμε όλους»!
Περιμένοντας με ανυπομονησία να καρποφορήσει ο σχολικός κήπος του προγράμματός μας, ετοιμαζόμαστε για την επόμενη συνάντηση στο Giurgiu της Ρουμανίας.                                            

                                                  Η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος.