Στοχευμένοι έλεγχοι για «μαύρη» εργασία σε παράκτιες περιοχές της ΑΜΘ

Στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις και περιοχές με αποδεδειγμένη παραβατική συμπεριφορά, και όχι τυφλά ή σε συνεπείς επιχειρήσεις, ξεκινούν κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ. Μεταξύ των περιοχών που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι και οι παράκτιες τουριστικές περιοχές της ΑΜΘ, δηλαδή και η Αλεξανδρούπολη.

Αυτή η νέα πανελλαδική εξόρμηση των ελεγκτικών σωμάτων του υπουργείου Εργασίας συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Έμφαση θα δοθεί σε παράλιες τουριστικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Αττικής, στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, τις Σποράδες, τις  Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο και την Κρήτη.

Διαβάστε ακόμη  Αγρότες: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο από τις πυρκαγιές του 2023

Κατά τη συνάντηση, όπου συμμετείχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι διευθυντές των επιθεωρητών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ, αποφασίστηκε μάλιστα να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχει το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «Εργάνη», ώστε οι έλεγχοι να πραγματοποιηθούν σε επιχειρήσεις και περιοχές με αποδεδειγμένη παραβατική συμπεριφορά και όχι τυφλά ή σε συνεπείς επιχειρήσεις, όπως συνηθιζόταν.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, μέσα σε 8 μέρες, οι 613 επιθεωρητές του ΣΕΠΕ και οι 183 ελεγκτές του ΕΦΚΑ έχουν διενεργήσει πάνω από 1.120 στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το τέλος Οκτωβρίου οι έλεγχοι θα ξεπεράσουν τις 18.000.