Στον Έβρο, η πιο αναγεννημένη φύση στην Ελλάδα!

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ελπιδοφόρα είναι για τον Έβρο τα δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη δορυφορικών στοιχείων από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο», για την περίοδο 2012-2018. Καθώς η ακρίβεια των αεροφωτογραφιών βελτιώνεται και οι μέθοδοι επεξεργασίας των δεδομένων εξελίσσονται, οι επιστήμονες στην Ε.Ε. μπορούν να καταγράψουν με ολοένα και μεγαλύτερη σαφήνεια την εξέλιξη των δραστηριοτήτων μας στον χώρο, καθώς και το «αποτύπωμα» πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών.

Όπως λοιπόν προκύπτει από τη μελέτη των δορυφορικών στοιχείων, η μεγαλύτερη μεταβολή από το 2012 στο 2018, στην Ελλάδα, καταγράφηκε στον νομό Έβρου! Πρόκειται για θετική μεταβολή  στο φυσικό τοπίο του νομού μας, η οποία αφορά την αναγέννηση της φύσης, η οποία παρατηρήθηκε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε καμένη έκταση 54.196,8 στρεμμάτων. Πρόκειται για την έκταση των περίπου 57.000 στρεμμάτων, που κατέκαψε η μεγάλη δασική πυρκαγιά, στον κεντρικό και νότιο Έβρο, τον Αύγουστο του 2011.

Διαβάστε ακόμη  Χ. Μεντίζης: «Το pet - scan στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης από σήμερα και μέχρι τις 20 Μαΐου θα λειτουργήσει μόνο για 3 ημέρες».....

Η δεύτερη μεγαλύτερη μεταβολή αφορά ακριβώς το αντίθετο: την καταστροφή από πυρκαγιά μιας θαμνώδους έκτασης 49.482,5 στρ. στην Καβάλα. Ενδιαφέρουσα είναι και η τρίτη μεγαλύτερη μεταβολή: η μετατροπή 40.514,2 στρ. με σκληροφυλλική βλάστηση (πουρνάρια, φρύγανα κ.λπ.) στις Κυκλάδες σε βοσκοτόπια, δηλαδή η αποψίλωσή τους. Σημαντικές μεταβολές παρατηρούμε και στα Χανιά (σε 37.193,5 στρ. η βλάστηση έγινε πιο αραιή) και στην Ανατολική Αττική (33.778,3 στρ. αραιής βλάστησης έγιναν θαμνώδη).