Στον Ο.Λ.Α κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Το φθινόπωρο αναμένονται εξελίξεις…

Η διαδικασία αξιοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, όχι μέσα από τη διαδικασία πώλησης, αλλά μέσω υπο-παραχώρησης δραστηριοτήτων, σε επενδυτές με εκτόπισμα και εμπειρία, ξεκινά μέσα στο φθινόπωρο. Τότε, εκτιμάται από το ΤΑΙΠΕΔ ότι θα είναι έτοιμη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς εταιρείες που επιθυμούν να «ρίξουν χρήμα» σε ένα περιφερειακό λιμάνι, το οποίο, ειδικά τους τελευταίους μήνες, μονοπωλεί το ενδιαφέρον και έχει χαρακτηριστεί μάλιστα ως «μήλον της έριδος» μεταξύ των δύο «αιώνιων αντιπάλων», της Αμερικής και της Ρωσίας.
Η επίσκεψη του κλιμακίου του ΤΑΙΠΕΔ χθες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ΟΛΑ, ήρθε σαν επιστέγασμα ενός εντατικού κύκλου συζητήσεων και διεργασιών που συντελέστηκαν το προηγούμενο τρίμηνο μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και υπουργείου Ναυτιλίας. Η επίσκεψη αυτή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας, είναι η αφετηρία μίας σημαντικής αναπτυξιακής εξέλιξης για την περιοχή, κάνοντας λόγο για «απόλυτη ταύτιση» μεταξύ των επιθυμιών και των προσδοκιών της τοπικής κοινωνίας και του ΟΛΑ, με αυτές που εκφράζει το Ταμείο.
«Είναι μία σημαντική μέρα για το λιμάνι και την τοπική κοινωνία. Ανακοινώθηκε ο οδικός χάρτης με τον οποίο θα προχωρήσουμε για να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό συμφέρον, την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, όλων όσων άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται από τη διαδικασία ανάπτυξης του λιμένα. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνει ο καθένας την επόμενη μέρα, για να προχωρήσει όλο αυτό που αποτελεί όνειρο και προσπάθεια πολλών γενεών και που σήμερα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης».
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, από την πλευρά του, ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας μία αναφορά στις πυρκαγιές της Αττικής, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του προς τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από αυτή την καταστροφή, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Σημείωσε πως ξεκινά, πλέον, μετά ένα τρίμηνο εντατικών διαβουλεύσεων, η διαδικασία αξιοποίησης και διαχείρισης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Τόνισε πως «δεν προχωρούμε σε διαδικασία πώλησης, αλλά σε υπο-παραχώρηση δραστηριοτήτων», υπογραμμίζοντας πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη προσλάβει οικονομικούς και τεχνικούς συμβούλους, ώστε να συνδράμουν στην προετοιμασία της διαδικασίας. Οι τομείς της επενδυτικής αυτής δραστηριότητας θα ανακοινωθούν σε επόμενο στάδιο, ωστόσο, στόχος του Ταμείου είναι να είναι τέτοιοι προκειμένου να προσελκύσουν ενδιαφέρον από επενδυτές με εκτόπισμα, εμπειρία και διάθεση ώστε να αναπτύξουν τη δραστηριότητα που έχει ανάγκη το λιμάνι και η περιοχή.
«Στόχος μας είναι να επιλέξουμε τις δραστηριότητες εκείνες που έχουν μία δυναμική, που μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον και νέα κεφάλαια, για την ανάπτυξη που χρειάζεται το λιμάνι και η ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι να κρατήσουμε μία ισορροπία, κοιτώντας τις δραστηριότητες, οι οποίες θα μείνουν στον Οργανισμό Λιμένα, θα εξυπηρετούνται από τον Οργανισμό, ώστε να διατηρήσει τη βιωσιμότητά του και οι εργαζόμενοι την ασφάλεια, κοιτώντας μπροστά».
Στο χρονοδιάγραμμα του ταμείου είναι στα τέλη του Σεπτεμβρίου να υπάρχει η αποτύπωση αυτής της δραστηριότητας και της κατεύθυνσης προς την οποία θα κινηθούν οι αρμόδιοι. Σε αυτό το στάδιο, θα υπάρξει διαβούλευση με το υπουργείο, πάντα με τον ΟΛΑ εμπλεκόμενο στη συζήτηση. Με αυτό το πλάνο, εκτιμάται πως μέσα φθινοπώρου θα είναι όλα έτοιμα, ώστε να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, αρχικά, με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές, κι έτσι, η διαδικασία θα μπει σε πιο «σφιχτές δομές», όπως είπε ο κ. Ξενόφος, με τις δεσμευτικές προσφορές και τις τελικές συμφωνίες, μέσα στο 2019.
Όπως είναι γνωστό, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τα λιμάνια Καβάλας, Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ταμείου, από τη διαδικασία αξιολόγησης και μελέτης που προηγήθηκε, προέκυψε ότι είναι ένα λιμάνι που διαθέτει υποδομές και δυνατότητες για να προσελκύσει κεφάλαια και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στον σημαντικό γεωστρατηγικό του ρόλο και την τοποθεσία του. «Όλα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα έχουμε έναν καλό διαγωνισμό, με αρκετά έντονο ενδιαφέρον» υπογράμμισε ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά την άτυπη κόντρα που διαφαίνεται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με επίκεντρο το λιμάνι της πόλης μας, ο κ. Ξενόφος σημείωσε πως το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με τεχνοκρατικά κριτήρια. Όπως τόνισε, όλοι οι διαγωνισμοί είναι ανοικτοί για όλους, χωρίς διακρίσεις, με τις ίδιες ευχέρειες και δυνατότητες προς όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
«Για εμάς, το κριτήριο είναι να υπάρχει ένταση στο διαγωνισμό, ώστε να επιτύχουμε και ένα υψηλό τίμημα και επενδυτικά κεφάλαια και ένα καλό αποτέλεσμα για το λιμάνι και τη χώρα. Θέματα ασφάλειας και νομικής φύσεως μπαίνουν για να προστατεύσουμε τη χώρα και τον οργανισμό».

Πηγή: Εφημερίδα Η ΓΝΩΜΗ