Στόχος της Gastrade η λειτουργία του LNG Αλεξανδρούπολης ως την 1η Ιανουαρίου 2024

«Είμαστε στη φάση κατασκευής», σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κ. Σιφναίος

«Είμαστε στη φάση κατασκευής, όπως επίσης κατασκευάζεται και το τμήμα των αγωγών που θα συνδέσουν το τερματικό με το σύστημα του ΔΕΣΦΑ. Επιπλέον, η πλωτή μονάδα θα μπει για μετασκευή σε ναυπηγείο της Σιγκαπούρης, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023 μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου έτους και θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη στο τέλος του ίδιου μήνα, ώστε να συνδεθεί με τα συστήματα και να μπορέσει να λειτουργήσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2024».

Τα παραπάνω περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, Κωνσταντίνος Σιφναίος, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του FSRU, που κατασκευάζει η εταιρεία στην Αλεξανδρούπολη.

Μιλώντας στο energypress, στο περιθώριο του 22nd World LNG Summit, αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει το φυσικό αέριο στις σημερινές συνθήκες, υπογραμμίζοντας:

Δεν αποτελεί μόνο καύσιμο γέφυρα, αλλά και εγγύηση για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα πολύ σημαντικό κόμβο για την κεντρική και ΝΑ Ευρώπη, αποκτώντας ένα νέο γεωστρατηγικό ρόλο.

Ολόκληρη αυτή η περιοχή έχει ένα κενό σήμερα, αν αναλογιστούμε πόσο ρωσικό φυσικό αέριο προμηθευόταν. Με τα στοιχεία του 2021, έχουμε 22 με 23 bcm. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές οι ποσότητες θα αντικατασταθούν, καθώς και τη δυναμική που έχει η ανάπτυξη της περιοχής, μιλάμε για μια νέα ζήτηση που θα δημιουργηθεί, της τάξης των 25 bcm.

Διαβάστε ακόμη  Ενημέρωση από το Δήμο Ορεστιάδας για το «Πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς»

Είναι προφανές ότι χρειάζονται υποδομές, οι οποίες θα καλύψουν αυτό το κενό. Συνεπώς το LNG παίζει το ρόλο της ασφάλειας εφοδιασμού και η χώρα μας αντίστοιχα, στη συνεργασία και την αλληλεγγύη σε ολόκληρη την περιοχή».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, τόνισε: «Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ακριβώς γιατί τις σημερινές συνθήκες στην αγορά δε θα μπορούσε κανείς να τις έχει προβλέψει ένα χρόνο πριν, όταν έγινε το προηγούμενο. Επίσης, νομίζω είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει στο μέλλον. Σίγουρα βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά μεταβαλλόμενο, με πάρα πολύ υψηλές τιμές και με μία συνεχή ρευστότητα σε ότι αφορά το που κατευθύνεται το LNG.

Επομένως, νομίζω ότι για τα επόμενα 2με 3 χρόνια, μέχρι να «μπούνε» και καινούργιες μονάδες παραγωγής, η αγορά θα είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη, με μεγάλες πιθανότατα ενδοημερήσιες διαφορές και πιστεύω ένα σημαντικά υψηλό κόστος για το φυσικό αέριο στο άμεσο μέλλον».

Πηγή: energypress.gr