Success story της ΝΔ στις φυλακές Κομοτηνής: Στο 204% η πληρότητα και στρώματα γεμάτα κοριούς!

Το ποσοστό πληρότητας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κομοτηνής ανέρχεται σε 204.32% αναλογικά με το εμβαδόν του, και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη τη χώρα. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κομοτηνής.

Οι κρατούμενοι στις φυλακές Κομοτηνής ανέρχονται σήμερα σε 341, ενώ η χωρητικότητα, υποτίθεται ότι εξαντλείται στα άτομα. “Αν ένας κρατούμενος θελήσει να πάει στην τουαλέτα ή να κινηθεί εντός του θαλάμου για οποιονδήποτε λόγο, ο ένας τσαλαπατά τον άλλον”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι και συμπληρώνουν: «Το τραγικό, δε, είναι, ότι και τα υπάρχοντα στρώματα είναι γεμάτα κοριούς, με αποτέλεσμα να υποφέρουν οι κρατούμενοι που κοιμούνται πάνω σε αυτά, αφού στην κυριολεξία τους πίνουν το αίμα. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ψυχές, και ανεξαρτήτως αδικήματος και παραβατικής πράξης στην οποία έχουν υποπέσει, δεν τους αξίζει να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες χωρίς την εξασφάλιση της στοιχειώδους ατομικής υγιεινής».

Αναλυτικά η επιστολή:

“Αξιότιμε Πρόεδρε και Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης.

Απευθυνόμαστε σε εσάς ως συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας και να ενωθεί με τη δική σας για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα:

Το Σωφρονιστικό Κατάστημα (Σ.Κ.) Κομοτηνής είναι χωρητικότητας 162 κρατουμένων και αυτή τη στιγμή οι κρατούμενοι ανέρχονται σε 341 άτομα.

Δυστυχώς το γεγονός αυτό δεν αποτελεί το μόνο πρόβλημα του Καταστήματος μας.

Επιπρόσθετα τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε μεταγωγή 22 κρατουμένων από διάφορα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας λόγω δικαστηρίων στο Εφετείο Θράκης. Αναγκαστήκαμε μέχρι και ειδικούς χώρους κράτησης να διαμορφώσουμε σε θαλάμους προκειμένου να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εισερχόμενους κρατούμενους.

Δυστυχώς αποτελεί χρόνιο και ανεπίλυτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα στο σύνολό τους όλα σχεδόν τα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.

Όμως το ποσοστό πληρότητας του Σ.Κ. Κομοτηνής, που ανέρχεται σε 204.32% αναλογικά με το εμβαδόν του, είναι το μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα.

Η κατάσταση στους θαλάμους κράτησης είναι άκρως επικίνδυνη, αποπνικτική και ανθυγιεινή. Οι κρατούμενοι διαμένουν στους θαλάμους στοιβαγμένοι στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλο, καθιστώντας έτσι αδύνατη την επίβλεψή τους, ακόμα και την καταμέτρησή τους.

Όλη αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται σε μεγαλύτερο βαθμό κατά τη χειμερινή περίοδο που ο εγκλεισμός τους διαρκεί πάνω από δέκα (10) ώρες την ημέρα.

Κρατούμενοι κοιμούνται ανάμεσα στα κρεβάτια, ακόμα και κάτω από αυτά, δίπλα στην τουαλέτα ή όπου αλλού βρουν λίγο κενό χώρο.

Αν ο κρατούμενος θελήσει να πάει στην τουαλέτα ή να κινηθεί εντός του θαλάμου για οποιονδήποτε λόγο, ο ένας τσαλαπατά τον άλλον.

Καθημερινά δεχόμαστε παράπονα για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Ακολούθως, λόγω της έλλειψης θαλάμων, είναι αδύνατη η κατηγοριοποίηση των κρατουμένων ανάλογα με το αδίκημα, την εθνικότητα και την ηλικία.

Στο Σ.Κ. Κομοτηνής φυλακίζονται σχεδόν καθημερινά κρατούμενοι εκτός της Περιφέρειας στην οποία ανήκουμε, όπως από Εισαγγελίες της Αθήνας και του Πειραιά, οξύνοντας έτσι το πρόβλημα της υπερπληθώρας των κρατουμένων.

Είναι, δε, συγκλονιστικό, ότι ούτε τα κρεβάτια επαρκούν αλλά ούτε και τα στρώματα που εναποθέτουμε στο πάτωμα.

Πριν λίγες ημέρες, θέσαμε το ζήτημα στον Κο Διευθυντή, ότι λόγω έλλειψης στρωμάτων δεν θα μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες διαμονής των κρατουμένων. Το τραγικό, δε, είναι, ότι και τα υπάρχοντα στρώματα είναι γεμάτα κοριούς, με αποτέλεσμα να υποφέρουν οι κρατούμενοι που κοιμούνται πάνω σε αυτά, αφού στην κυριολεξία τους πίνουν το αίμα.

Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ψυχές, και ανεξαρτήτως αδικήματος και παραβατικής πράξης στην οποία έχουν υποπέσει, δεν τους αξίζει να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες χωρίς την εξασφάλιση της στοιχειώδους ατομικής υγιεινής.

Είναι δεδομένο ότι λόγω της υπερπληθώρας κρατουμένων και των συνθηκών διαβίωσής τους, προσβάλλονται βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς δικαίωμα του κρατούμενου δεν είναι μόνο ο προαυλισμός, τα τραπέζια και οι καρέκλες στα οποία σιτίζονται.

Αντίστοιχα όμως σοβαρό με τη διαβίωση των κρατουμένων, αλλά πρωτίστως επικίνδυνο, που πρέπει να ρυθμιστεί ΑΜΕΣΑ, είναι η τάξη και η ασφάλεια του Καταστήματος, καθώς η υπερπληθώρα κρατουμένων δυσχεραίνει το έργο που καλούμαστε καθημερινά να επιτελέσουμε.

Δεν μπορεί να εξακολουθήσει ένα τόσο μικρό Κατάστημα όπως το δικό μας να φιλοξενεί τόσο μεγάλο αριθμό κρατουμένων. Μέχρι πότε θα συνεχίζεται αυτή η δραματική κατάσταση; Ούτε αποτελούν λύση οι τυχόν αποφυλακίσεις, αφού έως ότου αυτές εκτελεστούν έχουμε ήδη δεχθεί νεοεισερχόμενους κρατούμενους.

Παρ’ όλο που είμαστε ελάχιστοι αναλογικά με τον αριθμό των κρατουμένων, εκτελούμε την εργασία μας με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, αψηφώντας πολλές φορές τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη σωματική μας ακεραιότητα.

Έχουμε προβλήματα. Είναι πολλά, μεγάλα, σοβαρά, και απαιτούν λύσεις. Επιτέλους ας εφαρμοστεί η πρόληψη, σεβόμενοι τα δικαιώματα κρατουμένων και υπαλλήλων.

Θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, γεγονός που θα δημιουργήσει διενέξεις και λογομαχίες.

Όλα όσα σας περιγράφουμε είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά και αποτελούν παράγοντες που οδηγούν ταχέως σε κίνδυνο για τη διασάλευση της τάξης και της ασφάλειας, τόσο του Καταστήματος, με ότι αυτό συνεπάγεται, όσο και τη γενικότερη ασφάλεια της περιοχής.

Επειδή ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να προλάβουμε να γίνουν ενέργειες και να ληφθούν αποφάσεις πριν γίνει το κακό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ΖΗΤΟΥΜΕ τη συνδρομή σας προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας”.

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα xanthipress.gr

Διαβάστε ακόμη  Ανακαλείται η άδεια της πρώην τράπεζας Έβρου