Συγκρατημένες υποσχέσεις για τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο από τον Σεπτέμβριο ή το 2022 μοίρασε ο Συρίγος.

Τα προαπαιτούμενα για τη δημιουργία τμήματος Ψυχολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο Διδυμότειχο και η διασφάλιση λειτουργίας της Σχολής της Ορεστιάδας με δύο τμήματα, ήταν τα κυρίαρχα ζητήματα που επανεξέτασαν με τον υφυπουργό Παιδείας, Άγγελο Συρίγο, οι δήμαρχοι των δύο πόλεων του βορείου Έβρου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και Βασίλης Μαυρίδης. 

Ο κ. Συρίγος βρέθηκε χθες Τρίτη 18 Μαΐου ξανά στον Έβρο, περίπου 40 ημέρες μετά την προηγούμενη επίσκεψή του στην περιοχή, συνεχίζοντας τις διερευνητικές επαφές του με τους δύο δημάρχους αλλά και με τις πρυτανικές αρχές του Δ. Π. Θ., “στοχεύοντας στην ενίσχυση του βορείου Έβρου από πλευράς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του από την Ορεστιάδα. 

Οι επαφές του υφυπουργού Παιδείας ξεκίνησαν το πρωί από το Διδυμότειχο, όπου είχε μία πρώτη σύσκεψη με τον δήμαρχο και υπηρεσιακά στελέχη, προκειμένου να εξεταστούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά κτιρίων που προτάθηκαν από την πλευρά του δήμου για τη στέγαση του εξαγγελθέντος τμήματος Ψυχολογίας. 

Το μεσημέρι έφτασε στην Ορεστιάδα για επαφές με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Σπύρο Κουτρούμπα και τους προέδρους των δύο τμημάτων της Σχολής, Χρήστο Χατζησαββίδη και Γιώργο Τσαντόπουλο, παρουσία και του προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ. Α. Α. Ε.), Περικλή Μήτκα, που συνόδευε τον κ. Συρίγο, του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, του αντιπρύτανη Οικονομικών Φώτη Μάρη, αλλά και των βουλευτών Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστασίου Δημοσχάκη και Χρήστου Δερμεντζόπουλου.

Ακολούθησε συνάντηση με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, κατά την οποία επίσης συζητήθηκαν τα θέματα του Πανεπιστημίου στην πόλη, με τον κ. Μαυρίδη να δηλώνει ότι τα συμπεράσματα της σύσκεψης που είχε με τον κ. Συρίγο θα τα παρουσιάσει στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 

“Η δεύτερη επίσκεψη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αποδεικνύει την έμπρακτη σημασία που δίνει η ελληνική πολιτεία στο ακριτικό πανεπιστήμιο της Θράκης και ειδικά στον βόρειο Έβρο”, δήλωσε ο κ. Συρίγος μετά τη 40λεπτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Πανεπιστήμιου στην Ορεστιάδα, τονίζοντας πως πρόθεση είναι να συνεχίσει να έχει η πόλη μία Σχολή με δύο τμήματα, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι ενέργειες που γίνονται. Ο ίδιος σημείωσε πως “το πρώτο βήμα ενίσχυσης έγινε με την αύξηση των εισακτέων, εξετάζεται το τι θα γίνει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και, παράλληλα, είναι σε εξέλιξη και η πιστοποίηση των τμημάτων”.

Διαβάστε ακόμη  Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο Δήμος Ορεστιάδας για τις ανεμογεννήτριες

Όσον αφορά τη δημιουργία τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, υπογράμμισε την εξασφαλισμένη βοήθεια που θα έχει με καθηγητές από το Δ. Π. Θ. κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του, “μέχρι να στελεχωθεί και να πατήσει στα πόδια του με δικά του μέλη ΔΕΠ”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, και κατέληξε σημειώνοντας πως συνεχίζεται η συνεργασία με τον δήμο Διδυμοτείχου αναφορικά με την εξεύρεση κατάλληλων χώρων. “Είτε φέτος είτε του χρόνου, θέλουμε να λειτουργήσουν δύο νέα τμήματα του Δ. Π. Θ., το ένα στο Διδυμότειχο και το δεύτερο, της εργοθεραπείας, στην Κομοτηνή”, πρόσθεσε ο κ. Συρίγος. 

Σχετικά με τη Νοσηλευτική, για την οποία υπάρχει η δέσμευση ότι θα παραμείνει για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος στο Διδυμότειχο, περιορίστηκε να δηλώσει ότι “η σχολή έχει πάρα πολλά προβλήματα και εξετάζεται το τι θα γίνει, ωστόσο, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο προς συζήτηση”. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, υπογράμμισε “την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών του Δ. Π. Θ.”, σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μείωσης του αριθμού εισακτέων στα απομακρυσμένα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας (Θράκης, Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) και σημείωσε ότι συνεχίζεται η διαδικασία επιμέρους πιστοποίησης των Τμημάτων του Δημοκρίτειου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι του τέλος του 2021.

Τις ευχαριστίες του για το “έμπρακτο ενδιαφέρον τους” εξέφρασε στον υφυπουργό Παιδείας και στον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, δηλώνοντας “ιδιαίτερα χαρούμενος για τα δύο νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν”. 

Μετά την Ορεστιάδα, ο κ. Συρίγος επέστρεψε στο Διδυμότειχο για να ολοκληρώσει τις επαφές του με τον δήμαρχο της πόλης, Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, και το απόγευμα επρόκειτο να κλείσει την περιοδεία του στη Αλεξανδρούπολη, όπου είχε προγραμματισμένη μία ακόμα συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές. 

Πηγή ΕΡΤ Ορεστιάδας