Στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, αναφορικά με την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Έβρου “ΣυνεχίΖω” σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, πραγματοποίησε εκδήλωση – διάλεξη το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 στις 17:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, στην αίθουσα «Γεώργιος Μπακαλάκης», με καλεσμένη την ομιλήτρια κ. Ελένη Ευφραιμίδου, Καθηγήτρια Χειρουργικής ΔΠΘ – Χειρουργό Μαστού.

Η είσοδος για το κοινό στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ήταν ελεύθερη

Το ίδιο βράδυ στα πλαίσια της ίδιας εκδήλωσης, το Μουσείο φωτίστηκε με ροζ χρώμα!

Η Καθηγήτρια χειρουργικής μαστού Ελένη Ευφραιμίδου ξενάγησε το κοινό στον κόσμο της τέχνης μέσω καλλιτεχνών, οι οποίοι  απεικονείζοντας το “γυναικείο στήθος”, έχουν μεταφέρει στους πίνακες τους μορφές και στάδια εξέλιξης του καρκίνου του μαστού, επειδή ακριβώς απεικόνιζαν στα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα, ότι ακριβώς έβλεπαν δια του γυμνού οφθαλμού, στα μοντέλα τους.

Διαβάστε ακόμη  Πόλη και Πολίτες: "Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι προ των πυλών"

Έτσι σε μια εποχή όπως αυτή του Ρενουάρ, όπου η ιατρική ασκούνταν με πρακτικό τρόπο, ελλείψει τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης, μορφές και στάδια εξέλιξης του καρκίνου του μαστού έχουν απεικονιστεί, παρόλο που εκείνη την εποχή, έμοιαζε με έναν ακατανόητο λόγο, ο οποίος αφαιρούσε την ζωή πολλών γυναικών.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αλλά και κάθε μορφής καρκίνου, σώζει ζωές.