“Συμμαχία” Περιφέρειας ΑΜΘ με ΕΜΥ για την αντιμετώπιση των πλημμυρών

Τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ε.Μ.Υ. , της Περιφέρειας  Ανατολικής  Μακεδονίας  και  Θράκης  και  του  Διαβαλκανικού  Κέντρου Περιβάλλοντος για την ένταξη της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ετοιμότητας για την Αντιμετώπιση των Πλημμυρών EFAS (European Floods Awareness System) ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ στην πρόσφατη συνεδρίασή του.
Η Περιφέρεια υποστηρίζει θερμά την πρωτοβουλία της ένταξης της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα  Ετοιμότητας  για  την  Αντιμετώπιση  των  Πλημμυρών και την εφαρμογή του σε λεκάνες απορροής ποταμών της περιοχής της.
Αντικείμενο του  μνημονίου είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του  δικτύου μετεωρολογικής και υδρολογικής παρατήρησης, της ανάπτυξης υποδομών, συστημάτων και προγνωστικών εργαλείων για τη μείωση του κινδύνου από ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, για την υποστήριξη του έργου της Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Διαβάστε ακόμη  Ανακοίνωση από τον Δήμο Διδυμοτείχου για απόπειρες εξαπάτησης πολιτών

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, θα βρίσκονται στη διάθεση  της ΕΜΥ μετρήσεις της στάθμης  ποταμού  και  των  μετεωρολογικών παρατηρήσεων  (δεδομένα  πραγματικού  χρόνου)  καθώς  και  των  αντίστοιχων ιστορικών δεδομένων των 2 σταθμών της περιοχής του ποταμού Άρδα, που διατηρεί σε λειτουργία η ΠΑΜΘ στα πλαίσια του προγράμματος ”Arda Forecast”. Στόχος θα είναι η περαιτέρω αξιοποίηση των πληροφοριών αυτών με σκοπό την πρόληψη και τη μείωση των επιπτώσεων των πλημμυρικών συμβάντων στις περιοχές αρμοδιότητάς τους. Επιπλέον, τα συμβαλλόμενα μέρη επιθυμούν την ανάπτυξη κοινής προσπάθειας για την  πύκνωση  του  δικτύου  μετεωρολογικών  και  υδρολογικών  σταθμών  στις παραπάνω περιοχές, ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία των προγνώσεων έντονων καιρικών φαινομένων, τα οποία προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Newsroom Alexpoli.gr