Σύνδεση με φυσικό αέριο ζητά το Διδυμότειχο

Μία θέση στη λίστα των έξι πόλεων της ΑΜΘ που θα συνδεθούν με φυσικό αέριο, μέσω του μεγάλου έργου της επέκτασης του δικτύου διανομής που ξεκινά τους επόμενους μήνες, διεκδικεί ο δήμος Διδυμοτείχου.

Το έργο αφορά την εγκατάσταση δικτύων διανομής συνολικά 490 χιλιομέτρων, παροχετευτικών αγωγών και σχετικού εξοπλισμού επί ήδη εγκατεστημένων βρόγχων διανομής αερίου, με στόχο τη λειτουργική ολοκλήρωση των υποδομών διανομής και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας των αστικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου στα κύρια αστικά κέντρα της περιφέρειας ΑΜΘ (Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Ορεστιάδα).
Το Διδυμότειχο που εδώ και δύο χρόνια που έγιναν γνωστά τα πλάνα της ΔΕΠΑ διεκδικεί τη δημιουργία δικτύου και στην περιοχή του, επανέρχεται στο θέμα με νέο ψήφισμα προς τον υπουργό ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τους βουλευτές, την Περιφέρεια και τη ΔΕΠΑ. Ο δήμος σημειώνει πως διαθέτει τόσο τον απαιτούμενο πληθυσμό, όσο και τις βιομηχανικές μονάδες που πρέπει να επωφεληθούν, ενώ επικαλείται και εθνικούς λόγους.

Αναλυτικά το ψήφισμα:
«Εμμένουμε στο αίτημά μας για ένταξη και της πόλεως του Διδυμοτείχου στο σχέδιο επέκτασης φυσικού αερίου όπως αυτό εκφράσθηκε και στο προηγούμενο ψήφισμα του δημοτικού μας Συμβουλίου.
Άλλωστε:
α) υπάρχει ο ικανός αναγκαίος πληθυσμός (25.000 μόνιμοι κάτοικοι – στρατιωτικοί – σπουδαστές, εκ των οποίων οι 12.000 και πλέον διαμένουν στην πόλη του Διδυμοτείχου).
β) Υπάρχουν βιομηχανικές-βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές μονάδες που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Διδ/χου, με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες –καταναλώσεις (γαλακτοβιομηχανία Εβροφάρμα, εκκοκκιστήρια βάμβακος, εργοστάσιο συσκευασίας κατεψυγμένων προϊόντων κ.α.)
γ) Υπάρχουν μεγάλα κτίρια με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες – ιδρύματα (Νοσοκομείο, Δημαρχείο, σχολικά συγκροτήματα, Σχολή Αστυφυλάκων, ΤΕΙ Νοσηλευτικής, Μουσεία, κτίριο του ΕΦΚΑ, Ειρηνοδικείο, κ.τ.λ.), καθώς και τα κτίρια της έδρας της ΧVI Μ.Μ.Π. και πολλά στρατόπεδα.
Επιπλέον, το Διδυμότειχο και η Ορεστιάδα αποτελούν ισότιμο αναπτυξιακό δίπολο στον Περιφερειακό σχεδιασμό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Πρέπει να εξασφαλίζεται η παροχή ισότιμων αναπτυξιακών δυνατοτήτων, αλλά και κινήτρων παραμονής κατοίκων και επιχειρήσεων και στις δύο περιοχές. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και συγκράτηση του πληθυσμού και στις δύο περιοχές. Η ανάπτυξη μιας περιοχής, άλλωστε, δεν πρέπει να προέρχεται από τη συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση μιας γειτονικής της περιοχής.
Στον Έβρο αυτό το επιτάσσουν και λόγοι Εθνικοί. Αντιμετωπίστε, επιτέλους, το ιστορικό και πανέμορφο Διδυμότειχο και συνολικά το δήμο Διδυμοτείχου όπως του αξίζει και του πρέπει. Αξιοποιήστε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και συμβάλλετε με τις αποφάσεις σας στην ισόρροπη ανάπτυξη και συγκράτηση του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής μας. Αποφασίστε άμεσα την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και στο Διδυμότειχο, δίχως άλλες καθυστερήσεις, μελλοντικές υποσχέσεις και υπεκφυγές».

Διαβάστε ακόμη  ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ: Ολοκληρώθηκε η Α’ Φάση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη του Έβρου