Σύνδεση με Λήμνο και Λαύριο διεκδικεί ξανά η Σαμοθράκη

Δύο δρομολόγια την εβδομάδα για Καβάλα και Λήμνο και ένα δρομολόγιο την εβδομάδα για Λαύριο, με τετράμηνη επιδότηση, είναι η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου Σαμοθράκης για τις νέες γραμμές που θα εγκρίνει για το 2019 το υπουργείο Ναυτιλίας. Παράλληλα, ο Δήμος ζητά σταθερά τη διασφάλιση της βασικής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, όπως και την επαναλειτουργία του τελωνείου της Σαμοθράκης, προκειμένου να είναι εφικτή και η ακτοπλοϊκή ‘προσέγγιση’ με λιμάνια της γειτονικής Τουρκίας.

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού, λίγο πριν την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου. Οι προτάσεις για τη συγκοινωνία παραδόθηκαν επισήμως και αρμοδίως στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό για αξιολόγηση.

Στη συνεδρίαση, αυτό που επισημάνθηκε από τους περισσότερους, ήταν η ανάγκη για επαναφορά των δρομολογίων για Καβάλα-Λήμνο, αλλά και για Λαύριο, με τρόπο όμως, όπως επισημάνθηκε, που με κανένα τρόπο να μην παρακωλύεται η βασική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, όπως είχε συμβεί την προηγούμενη φορά, που για να γίνεται το δρομόλογιο για Λαύριο, το νησί έμενε για 2 μέρες δίχως πλοίο για την Αλεξανδρούπολη. Σημειώθηκε πως και οι δύο γραμμές, τόσο για Λήμνο, όσο και για Λαύριο, μπορούν να φέρουν σημαντική τουριστική κίνηση, αλλά και να εξυπηρετήσουν εμπορικούς σκοπούς. Όσο για τη βασική σύνδεση με Αλεξανδρούπολη, προτάθηκε η επιδότηση να είναι σταθερή και 12μηνη. Στη συζήτηση συμμετείχαν και ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων δωματίων Θέρμων που ζήτησε έγκαιρη οριστικοποίηση των δρομολογίων για να παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες για προγραμματισμό και επίσης μία φορά την εβδομάδα να υπάρχει σύνδεση με Λαύριο. Στην συνέχεια έγινε συζήτηση με κατοίκους, φορείς και δημοτικούς συμβούλους καθώς και με την πλοιοκτήτρια εταιρεία όπου εκτενώς κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις.

Διαβάστε ακόμη  Στον Απαλό οι πολίτες καθαρίζουν τους κάδους μόνοι τους

Συνοπτικά, το δημοτικό συμβούλιο κατέθεσε τα εξής αιτήματα προς το υπουργείο:

το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

Α) Δύο δρομολόγια την εβδομάδα για Καβάλα και δύο για Λήμνο με τετράμηνη επιδότηση.

Β) Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα για Λαύριο με τετράμηνη επιδότηση.

Γ) Εξέταση αιτήματος για επαναλειτουργία του Τελωνείου Σαμοθράκης.