Σύνδεσμος πολιτών προσπαθεί να διασώσει Θρακικό ιερό στη ΝΑ Βουλγαρία

Το θρακικό ιερό κοντά στο χωριό Στάρο Ζελεζάρε της Νότιας Βουλγαρίας βυθίστηκε στη λήθη. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζουν με ανησυχία τα μέλη του συνδέσμου των πολιτών, που ιδρύθηκε με στόχο τη διάσωση αυτού του πολύτιμου αρχαιολογικού ευρήματος. Με πρωτοβουλία του συνδέσμου, στη Σόφια διοργανώθηκε έκθεση με φωτογραφίες που απεικονίζουν τη μοίρα του έργου – από την ανακάλυψή του το 2004 έως τις μέρες μας, με τίτλο ‘Το διωγμένο πνεύμα των Θρακών’.

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον αρχαιολογικό αυτό χώρο, ο αρχαιολόγος Γκεόργκι Κίτοφ, χαρακτηρίζει το εύρημα κάτω από τον τύμβο σαν εγκατάσταση που χρησιμοποιούταν για αστρονομικές παρατηρήσεις και έρευνες. Αποτελείται από κυκλικά τοποθετημένους ο ένας κοντά στον άλλο 22 λίθους. Έχει διάμετρο 7 μέτρων και περίμετρο 21 μέτρων. Το ενδιαφέρον είναι ότι στα Βαλκάνια δεν υπάρχει άλλος παρόμοιος χώρος, σκεπασμένος με θρακικό τύμβο. Αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό – γιατί το έργο ήταν κρυμμένο μ’ αυτόν τον τρόπο από τους Θράκες. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι μπορεί να προέρχεται από τη βαθιά Αρχαιότητα – από την 3-4η χιλιετία προ Χριστού.

Διαβάστε ακόμη  Τριπλάσιες αφίξεις στα νησιά με τη βίζα «εξπρές» – Ακόμη το σκέφτονται στην κυβέρνηση για τη Σαμοθράκη

Παρά την τεράστια θέληση του συνδέσμου των πολιτών να σώσει από κατάρρευση το εύρημα και τα συγκεντρωμένα από μερικούς εράνους ποσά, σήμερα είναι σχεδόν καταστραμμένο. Δεν υπάρχει απάντηση και στις τρεις επιστολές που στάλθηκαν στους αρμόδιους θεσμούς, που μπορούν να επιτρέψουν την περαιτέρω έρευνα, αποκατάσταση και συντήρηση του μεγάλιθου μνημείου.