Συνεχίζεται η κοροϊδία για το δημογραφικό: Ευχολόγια Ζαχαράκη από την Κομοτηνή

Πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση και τα στελέχη της συνεχίζουν να μοιράζουν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς (και) για το μείζον θέμα του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο, ιδιαίτερα στον Έβρο, πονάει και προβληματίζει τον κάθε κάτοικο που βλέπει τον τόπο του καθημερινά να ερημώνει

Αμέτρητα είναι τα μεγάλα λόγια και οι  υποσχέσεις που έχουν ακούσει οι Εβρίτες και οι Θρακιώτες γενικότερα από τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης του. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν την περασμένη Κυριακή και τα ευχολόγια και οι αοριστίες της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη  η οποία βρέθηκε στην Κομοτηνή καλεσμένη του τοπικού τμήματος AHEPANS «Ορφέας».

Όπως είπε η κυρία Ζαχαράκη και μετέδωσε ο «Χρόνος», η Θράκη ήταν ο πρώτος της σταθμός στην περιοδεία της γύρω από το δημογραφικό, καθώς με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αφενός ιδρύθηκε το εξειδικευμένο αυτό Υπουργείο, αφετέρου ξεκίνησε η διαβούλευση με τα Υπουργεία, την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες.

Προχωρώντας σε μία σειρά από διαπιστώσεις – αποστάγματα σοφίας, η Υπουργός είπε ότι «η μέση ηλικία απόκτησης παιδιών μεγαλώνει, ο μέσος όρος παιδιών ανά οικογένεια μικραίνει, η χώρα θνήσκει και γηράσκει». Προειδοποίησε όμως ότι «δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια», γνωστοποιώντας ότι το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό που είναι στα σκαριά (χρόνια τώρα…) με εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη (πάντα!) και το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο οριζόντια μέτρα για όλη τη χώρα, αλλά και κάθετα για περιοχές που πλήττονται περαιτέρω όπως η δική μας.

Αναφορικά με τα πανελλαδικά μέτρα που είναι ήδη σε εφαρμογή, κατέγραψε μερικά όπως η αύξηση των αδειών μητρότητας, η αύξηση της κοινωνικής πρόνοιας για δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, η έναρξη του προγράμματος νταντάδες της γειτονιάς, η αύξηση των vouchers για δωρεάν κοινωνικές δομές ενασχόλησης των παιδιών, τα αυξημένα επιδόματα παιδιών, οι ενέργειες για τον επαναπατρισμό οικονομικών μεταναστών, το νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» για χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια αγοράς σπιτιών . Παράλληλα, όμως, το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει και πολιτικές ενεργούς γήρανσης, καθώς το δεδομένο ότι ο πληθυσμός γερνάει δεν αντιστρέφεται με κανένα μέτρο (ούτε με μπότοξ).

Παράλληλα, αναγνώρισε «η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν μπορεί να είναι απλά πεδίο εφαρμογής οριζόντιων μέτρων αλλά χρειάζονται και στοχευμένα», τα οποία θα πατούν πάνω σε ενέργειες που έχουν ήδη προαποφασιστεί και συμφωνηθεί στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης. Να’ το πάλι το- εδώ και δύο χρόνια στο συρτάρι- πόρισμα της Διακομματικής…

Πάντως, ενώ το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό συντάσσεται αυτούς τους μήνες, η ίδια η υπουργός αναγνώρισε ότι από 1981 και μετά οι γεννήσεις μειώνονται στη χώρα μας, ενώ ειδικά την τελευταία δεκαετία η ψαλίδα γεννήσεων-θανάτων έχει γύρει τρομακτικά υπέρ των θανάτων, με αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Και να πει κανείς ότι από το 1981 ως σήμερα δεν κυβέρνησε για πολλά χρόνια αυτόν τον τόπο η ΝΔ…Θα είχε άλλες δουλειές όπως φαίνεται…